Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Gornji Milanovac domaćin kampa za mlade predstavnike kulturno-umetničkih društava iz dijaspore

post-title
Foto: Press služba


Gornji Milanovac biće domaćin kampa za mlade predstavnike kulturno-umetničkih društava iz dijaspore i regiona od utorka, 8. do nedelje, 13. avgusta. Projekat je podržan od strane Kabineta ministra bez portfelja Đorđa Milićevića, zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera oblasti odnosa sa dijasporom. Većina gostiju biće smeštena u prijatnom ambijentu etno domaćinstva “Tri hrasta” u Klatičevu. U prisustvu Lazara Nikolića, predsednika Skupštine opštine, Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac izrazio je tim povodom juče u Klatičevu zahvalnost ministru Milićeviću na tome što je naš grad prepoznat kao dobar domaćin koji može da realizuje ovaj projekat.

–Opština Gornji Milanovac uz pomoć Ministarstva organizuje kamp za našu decu iz dijaspore, više od 70 dece iz sedam država je trenutno ovde. Zahvalio bih se ministru Milićeviću koji je prepoznao Gornji Milanovac kao dobrog domaćina, koji ovaj zadatak može da iznese. Pohvalio bih ideju što je deci iz dijaspore omogućeno da, osim Beograda vide i unutrašnjist Srbije, koja i te kako ima šta da ponudi. Danas je deo dece smešten u ovom lepom domaćinstvu “Tri hrasta,” večeras ćemo imati koncert i narednih pet dana organizovane radionice kako bismo decu iz dijaspore uspeli da naučimo tradicionalnim igrama. Ovo je prvi ovakav susret, ali nadam se da ćemo svake godine imati ovakava druženja, jer jedino tako dijasporu možemo da približimo matici. Jedino na ovaj način možemo uspeti da privučemo nove investicije iz naše dijaspore i da se na osnovu ovakvog prijateljstva stvore ekonomski benefiti kada su u pitanju opština Gornji Milanovac i Srbija-istakao je Kovačević.

Đorđe Milićević,ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u odnosima sa dijasporom prisustvovao je u Klatičevu otvaranju Letnjeg kampa za mlade iz dijaspore u Gornjem Milanovcu. 

-Mi smo ove godine želeli da napravimo program namenjen mlađim generacijama koji žive van granica Srbije i koji će, nakon završene srednje škole razmišljati kako da to stečeno znanje iz škola i sa fakulteta u inostranstvu iskoriste ovde u Srbiji. Mislimo da je ovo dobar početak, mi smo sa 22 lokalne samouprave načinili prvi korak, kroz organizaciju ovih tematskih kampova. Zahvalio bih se lokalnoj samoupravi Gornjeg Milanovca na prepoznavanju i značaju ove inicijative.

Ove godine imamo 22 letnja kampa i tri tematske oblasti: naučno-obrazovni, kulturno-umetnička društva i eko kamp. Za Srbe koji žive van Srbije najvažnije je da sačuvaju svoj jezik, kulturno-istorijsku baštinu i svoju tradiciju. Ova deca su kroz pesmu i igru naši najbolji promoteri i ambasadori našeg nacionalnog identiteta. Naš cilj je da, deca, pored Beograda, upoznaju i unutašnjost Srbije i steknu prijateljstva i druženja koja će se nastaviti i nakon završetka ovog kampa. Mnogo ja važno i da tokom boravka ovde govore svoj maternji srpski jezik. Ta međusobna komunikacija i saradnja između Srbije i dijaspore je veoma važna kada su obe strane u pitanju, na polju privrede, prijateljstva i ekonomije. Mi smo krajem juna i početkom juna organizovali Sabor gde smo okupili 275 udruženja i relevantnih organizacija koje okupljaju Srbe van Srbije. Jedan od zajedničkih tema i zaključaka koje će nama trasirati put su investicione konferncije, čiji je cilj da lokalne samouprave na njima prikažu našim uspešnim privrednicima van Srbije svoje potencijale i da podstaknu dijasporu da ivestira u Srbiji – zaključio je Milićević.  

Naše proslavljeno kulturno-umetničko društvo “Šumadija,” pored toga što će biti domaćin kolegama iz dijaspore i regiona, obučavaće koreografe iz gostujućih udruženja u oblasti tradicionalnih igara Srbije. Brojne zanimljive aktivnosti koje će imati doprineće razmeni iskustava između kulturno-umetničkih društava. Takođe, kroz ovaj projekat KUD “Šumadija” nastoji da obezbedi dodatnu i potrebnu opremu i nošnju za kvalitetniji rad. Gosti su iz Austrije, Makedonije, Švedske, Slovenije, BiH, Hrvatske.

Početak kampa obeležen je sinoćnjim koncertom kulturno-umetničkih društava na Trgu Kneza Mihaila i nastupom Tijane Dapčević. Gosti kampa učestvovaće i na tradicionalnom Pantelijevdanskom vašaru u Takovu.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar