Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dr Vasev: Moravički okrug vodeći po broju vakcinisane dece u odnosu na ostatak Srbije

post-title
Foto: GZS


Čačak - Rak grlića materice je oboljenje od koga u našoj zemlji svakog dana oboli svaka četvrta žena. 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji živi oko 720.000 dece uzrasta od devet do 19 godina, što znači da je manje od četiri odsto njih zaštićeno vakcinom, a da je imunizovano tek 26.000 dečaka i devojčica tog uzrasta.

Moravički okrug je vodeći po broju vakcinisane dece u odnosu na ostatak Srbije.

Školski dispanzer u Čačku 

„Mi se nalazimo kao Moravički okrug na prvom mestu po vakcinaciji protiv HPV virusa, koja se sprovodi u poslednjih godinu dana u našoj zemlji. To je besplatna vakcina i vakcinišemo devojčice i dečake uzrasta od 9 do 19. godina. Kako smo uspeli da budemo prvi, pitaju se mnogi da budemo prvi, kao Moravički okrug, jer, naravno, mnogi drugi okruzi su možda i veći. Moram da istaknem da smo uspeli angažovanjem svih lekara i svih sestara. Mi u svakom i u svakoj mogućnosti kurativnog ili preventivnog pregleda preporučujemo vakcinaciju. Organizujemo predavanja po školama, takođe, organizovali smo i jedno veliko predavanje u amfiteatru Tehničkog fakulteta, gde je predavač bio eminentni profesor Miloš Marković sa Medicinskog fakulteta u Beogradu gde je na tom predavanju razjasnio mnoge nedoumice koje postoje i kod roditelja i kod dece”, Dr Danijela Vasev Radonjić, načelnik Školskog dispanzera u Čačku.

Dr Vasev je istakla da angaživanjem matične kuće, odnosno Doma zdravlja to predavanje je obistinjeno i došlo je do skoka broja vakcinisanih i devojčica i dečaka.

„Inače, naša preporuka je da se deca vakcinišu, s obzirom na to da je oboljenje izuzetno velikog obima i naravno naša preporuka da se deca vakcinišu. A najčešća pitanja roditelja su da li je vakcina identična kao vakcina u zapadnoj Evropi, a mi na to i imamo odgovor koji je naravno potvrdan - da!”, zaključiula je za Glas zapadne Srbije dr Vasev.

GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar