Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović“ dobitnik priznanje – ŽIVA 2023.

post-title
Foto: UG Nadežda Petrović


Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović“ dobitnik je ovogodišnjeg Specijalnog priznanja za pristup i otvorenost prema posetiocima (Attention to Visitors and Openness) koji dodeljuje Forum slovenskih kultura – ŽIVA 2023.
Forum slovenskih kultura predstavio je od 2. do 4. oktobra 2023. godine u Bratislavi (Republika Slovačka) nominovane muzeje sa slovenskog kulturnog područja i dobitnike Živa nagrade 2023. Ova svečana manifestacija, koja je završena 4. oktobra proglašenjem nagrađenih muzeja Živa 2023, pripremljena je u saradnji i uz podršku Slovačkog narodnog muzeja, koji je predstavljao Branislav Panis (Branislav Panis), njegov generalni direktor i ujedno član Živa žirija.


Ove godine žiri Živa nagrade nominovao je 24 muzeja iz 10 zemalja a Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović“ nosilac je jednog od pet specijalnih priznanja koja su dodeljena. Manifestaciju Živa nagrada 2023 otvorila je gospođa Silvija Hroncova (Silvia Hroncová), ministarka kulture Republike Slovačke. Dodela nagrade održana je u inspirativnom okruženju Slovačkog nacionalnog muzeja – Istorijskog muzeja u Bratislavskom zamku.


Nagrada Živa ustanovljena je 2012. godine na inicijativu dr Andreje Rihtera (Andreja Rihter), direktora Foruma slovenskih kultura, međunarodne fondacije (osnovane 2004. godine). Nagrada nosi ime po slovenskoj boginji Živi, koja predstavlja princip života, lepote, vitalnosti i plodnosti. Živa nagrada ima za zadatak promociju najboljih muzejskih praksi u slovenskim zemljama i njihovog kulturnog nasleđa. To je važna transnacionalna kulturna platforma, koja podstiče dijalog, komunikaciju i umrežavanje, razmenu ideja, znanja i iskustava u cilju zaštite muzeja i promocije njihovog kolekcije i usluge, angažovanje prema potrebama društva, inovativnost, kreativnost, učešcće i inkluzija.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar