Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Bolovanje od sada maksimalno 30 dana

post-title
Foto: Mediaportal


Vlada Srbije nedavno je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim je predloženo da izabrani lekar po pravilu utvrđuje privremenu sprečenost za rad do 30 dana, umesto dosadašnjih 60 dana, a da nakon toga, privremenu sprečenost utvrđuje prvostepena lekarska komisija RFZO-a.

Dakle po novom lekar opšte prakse moći će da propiše bolovanje do mesec dana, umesto na dva meseca, kao što je to do sada bio slučaj. Onkološki pacijenti, trudnice i tek operisani pacijenti izuzeti su iz svega toga, a razlog ovakve promene je pokušaj da se suzbije zloupotreba bolovanja.

A kako bi sve moglo da izgleda, objasnićemo korak po korak.

Odlazak kod lekara opšte prakse:

Pacijent koji želi da otvori bolovanje dolazi kod lekara opšte prakse koji mu može otvoriti bolovanje do mesec dana najduže. U zavisnosti od zdravstvenog stanja, toliko će i lekar odobravati. Dan nakon isteka roka, potrebno je ili zaključiti bolovanje ili ići dalje na komisiju.

Odlazak pred posebnu komisiju:

Kada istekne period maksimalno mesec dana, pacijent koji se vodi na bolovanju ide na komisiju.

Kako će izgledati komisija:

Iako u ovom trenutku nije poznato gde će se ići na komisiju, sve ide u pravcu da to bude u onoj ustanovi koja otvara bolovanje.

Provera sumnjivih dijagnoza:

Nadležni smatraju da će veliki broj zloupotreba biti sprečen digitalizacijom zdravstvenog sistema. Da će tada biti mnogo jasnije ko su pacijenti koji često odlaze na bolovanja i da li su ona opravdana, ali i ko su lekari koji ih stalno odobravaju.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar