Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Velika srpska slikarka rodjena je na današnji dan: Čačak se odužio Nadeždi Petrović, grad na Moravi opravdao zvanje nacionalne prestonice kulture (FOTO)

post-title
Foto: RINA


Čačak - Velika srpska slikarska i nikad zaboravljena umetnica, Nadežda Petrović, rođena je na današnji dan. Povodom obeležavanja 150 godina od njenog rođenja Čačak je posetila potpredsednica Vlade RS i ministarka kulture Maja Gojković.

- Na dan kada slavimo 150. godina od njenog rodjenja ona je bila velika umetnica, slikarka i neko ko je moderan pravac slikarstva uveo u naše zemlju u 19. i 20. veku. Ona je neko ko je zavredeo da bude upisan ove godine u listu najvažnijih ličnosti i umetnika čije velike jubilije i rodjendane obeležavamo u čitavom čovečanstvu i ponosna sam na to što smo na pravi način obeležili njen likovni opus, jer smo nedavno imali izložbu i u UNESCO-u ali i u Kulturnom centru Pariza - kazala je Maja Gojković, ministarska kulture prilikom obilaska Galerije sa imenom velike umetnice.

Ona je dodala da je Čačak kao "Nacionalna prestonica kulture" za 2023. ispunio sva očekivanja.

https://www.rina.rs/admin/files/1697028343_cacak-maja-gojkovic-nadeyda-petrovic-fotorina_(1).jpg

- Po uzoru na Evropsku prestonicu kulture ovim projektom želela sam da decentralizujemo stvari na pravi način i da to možemo da uradimo i u kulturi. Čačak je divan grad i ovim je pokazao koliko stotina divnih i talentovanih ljudi i umetnika i publike ima u ovom gradu. Država i resorno ministarstvo je izdvojilo 298 miliona dinara do sada za infrastrukturu, održavanje ovih divnih programa koje imamo prilike da svakodnevno pratimo u ovom gradu. Izuzetno sam ponosna što sam obišla ovu predivnu Galeriju na otvorenom i najlepša slika koja je mogla danas u Srbiji da bude poslata, da su deca iz jedne škole na dan rodjenja Nadežde Petrović došli da pogledaju njene slike izložene u galeriji na otvorenom, zaključila je Gojković.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, istakao je da ova godina ključna za materijana i nematerijalna dobra koja su utemeljili i koje će baštiniti u budučnosti.

https://www.rina.rs/admin/files/1697028343_cacak-maja-gojkovic-nadeyda-petrovic-fotorina_(6).jpg

- U završnoj fazi rekonstrukcije je i Hadzića kuća za stalnu postavku Etnografskog muzeja i intenzivno radimo sa protorejerom starešinom našeg hrama na uspostavljaju po prvi put "Muzeja srpske pravoslavne crkve" u porti crkve "Vaznesenja". Radimo na arheološkim ispitivanjima i istraživanjima u dvorištu Narodnog muzeja i Istorijskog arhiva, kao i na tome da ova zgrada koju su žene Čačka, kroz Kolo srpskih sestara podigle da bude za potrebe kulture. Mi smo Čačani ponosni što je velika umetnica poput Nadežde, baš ovde rodjena i što je tu počela svoje prve korake u bogatoj karijeri, dodao je Todorović.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar