Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Održana 72. sednica Gradskog veća Čačka - usvojen drugi rebalans budžeta za ovu godinu

post-title
Foto: Press služba


Danas je održana 72. sednica Gradskog veća Grada Čačka, na kojoj su glavne tačke bile utvrđivanje predloga odluke o izmenama i dopunama odluke o budžetu Grada Čačka za 2023. godinu, kao usvajanje izveštaja o izvršenju budžeta Grada za period od 1.1. 2023. do 30. septembra 2023. godine.

Danas je usvojen drugi rebalans i budžet Grada je ustanovljen na osam milijardi i 300 miliona dinara, što je za 281.462.000 dinara više nego u prvom rebalansu.

 

-Što se tiče prihoda, najveći su bili, kao i do sada, od poreza na zarade i imovinu, ostalih taksi i usluga, otuđenja zemljišta iz javne svojine Grad Čačka. Prihodovali smo 609 miliona dinara više u odnosu na isti period prošle godine. Naravno, bilo je i više rashoda, jer je bilo više realizovanih investicija – rekao je gradonačelnik Todorović.

 

Što se tiče izvršenja budžeta za prvih devet meseci tekuće godine, 60, 70 osto iznosi prihodovana, a 62,11 odsto rashodovana strana. Dodatna sredstva izdvojena su za javna komunalna preduzeća, po 20 miliona dinara za JKP „Komulaca“i JKP „Moravac“ i 25 miliona dinara za JKP „Gradsko zelenilo“, jer su tokom godine sva tri preduzeća imala mnogo više posla od predviđenog.

 

- Pre svega, „Komunalcu“ je namenjena subvencija od 10 miliona dinara kako bi se smanjila obaveza prema „Dubokom“, jer najskuplje plaćamo odvoženje smeća, pošto nam oni naplaćuju odvoženje i dovoženje njihovim kamionima, a mi smo u odnosu na ostale najudaljeniji. Sada ćemo nabaviti dva kamiona, putem finansijskog lizinga na četiri godine, kako bismo smanjili taj trošak i mislimo da ćemo, na godišnjem nivou, uštedeti 36 miliona dinara. Želimo da i staklo kod nas recikliramo, da što više smanjimo troškove odvoženja, koji su veoma skupi, kako ne bismo morali da povećavamo cenu komunalnih usluga – rekao je Todorović. On je istakao da je nešto manje od 81 milion dinara izdvojeno za mesne zajednice, za sve ono što je neophodno da se u njima rekonstruiše ili dogradi do kraja godine, a u ovom trenutku je dugoročno kreditno zaduženje Grada 270 miliona dinara.

 

-Ove godine smo izdvojili 212 miliona dinara za kupovinu objekata i zemljišta, pre svega za izgradnju Bulevara vojvode Putnika, za Sinđelićevu ulicu, kao i za Ulicu cara Dušana za izgradnju zatvorenog olimpijskog bazena. Dodatnih šest i po miliona je dato za zemljište za eksproprijaciju za izgradnju saobraćajnice za industrijsku zonu u Preljini. Raspisan je javni poziv za prijave za otuđenje šest parcela iz javne svojine grada Čačka, jedna u Trbušanima, jedna u Atenici, a četiri u centru grada. Očekuje se javno nadmetanje za ove katastarske parcele, a 50 posto je depozit, ko uplati i ispuni sve ostale uslove moći će početkom januara da u javnom nadmetanju prisvoji u svojinu parcele. To će, naravno biti praksa Grada Čačka i u budućnosti – rekao je Todorović. 

 

Nešto više sredstava, zbog energenata, u iznosu od 21.700.000 dinara su izdvojena za SC „Mladost“, zbog organizacije Čačanskog polumaratona, za letnju sezonu na otvorenim bazenima i „Zimsku čaroliju“, koja počinje polovinom decembra i trajaće dva meseca.

 

-Jedna od važnih tačaka bila je usvajanje programa rada Regionalnog centra za talente, veoma važne institucije u našem gradu. Za njih ćemo u narednoj godini izdvojiti još dva miliona dinara, pre svega za mentore i opremu. Oko 450 mališana prolazi kroz ovaj Centar, koji je jedan od najuspešniji u našoj zemlji- rekao je Todorović.

 

Ove godine je za sve mere energetske efikasnosti opredeljeno 90 miliona dinara, 45 miliona iz budžeta Grada i 45 miliona od Republike, preko Ministarstva rudarstva i energetike, a 11,5 miliona za sufinansiranje ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe na porodičnim kućama u Čačku. Izabrano je sedam privrednih subjekata koji će vršiti ugradnju solarnih panela, a maksimalan iznos koji će se subvencionirati je 420.000 dinara po domaćinstvu, što je pola od cele investicije, dakle ona ne može biti veća od 840 miliona dinara. Sutra se raspisuje javni poziv u „Čačanskim novinama“ i na sajtu grada, gde će se nalaziti i spisak privrednih subjekata.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar