Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Održana anredna sednica Opštinskog veća u Vrnjačkoj Banji

post-title


Vanredna sednica Opštinskog veća održana je 25. oktobra, a predsedavao je Boban Đurović. Pored brojnih odluka Skupštini je upućena na usvajanje i važna Odluka o izmenama i dopunama Odluke o saobraćaju na teritoriji Opštine Vrnjačka Banja kojom se disciplinuje delovanje investitora, odnosno izvođača građevinskih radova, sa ciljem da se zaustavi oštećivanje i narušavanje ambijenta saobraćajne infrastrukture.

Investitor radova pre početka izvođenja radova na raskopavanju kolovoza i trotoara dužan je da Opštini uplati lokalnu komunalnu taksu za raskopavanje kolovoza, trotoara ili trupa puta kao i depozit u visini stvarne vrednosti puta pre izvođenja radova na predmetnoj lokaciji uz jasno definisanu dužinu i širinu kolovoza, trotoara ili trupa puta na kojoj se vrše radovi. Investitori su dužni da vrate u prvobitno stanje raskopane ili oštećene površine kolovoza i trotoara. Zakonski je predviđeno da je lokalna samouprava dužna da stvari u javnoj svojini koristi na način kojim se obezbeđuje efikasno vršenje njihovih prava i dužnosti kao i racionalno korišćenje i očuvanje tih stvari. Nepoštovanje ove Odluke rezultiraće podnošenjem prekršajnih prijava investitorima.

Na sednici je razmatran nacrt drugog rebalansa Odluke o budžetu za 2023. godinu. Razlog za predlaganje rebalansa je potreba da se izvrši nova projekcija prihoda u tekućoj godini na osnovu izveštaja o ostvarenju budžeta za prvih devet meseci. Nova projekcija je dala kao rezultantu uvećanje plana budžeta za 73 miliona dinara, odnosno za 3,2% u odnosu na usvojeni budžet. Takođe je ukazana i potreba da se izvrši preraspodela na rashodnoj strani budžeta, u skladu sa realizacijom aktivnosti. Ova preraspodela izvršena je u obimu od 110.753.000 dinara.


U okviru Izveštaja o ostvarenju prihoda i izvršenju budžeta Opštine Vrnjačka Banja za prvih devet meseci ukupni tekući prihodi budžeta iznosili su 1.588.158.082 dinara, a ukupni tekući rashodi na nivou izvršenja budžeta iznosili su 1.499.818.242 dinara. Ukupno ostvarenje prihoda budžeta Opštine Vrnjačka Banja za devet meseci u tekućoj godini, u odnosu na godišnji plan, iznosi 69,8%, što je i očekivano u ovom periodu. Porez na zarade kao najznačajniji prihod budžeta beleži ostvarenje oko dinamičkog proseka. Sledeći po značaju je porez na imovinu, kao i doprinos za uređenje građevinskog zemljišta i porez na kapitalne transakcije. Porez na prihode od samostalne delatnosti ostvaren je u izveštajnom periodu sa 80,1% što je znatno iznad planske dinamike. Ispod planirane dinamike je prihod po osnovu prodaje imovine. Učešće prihoda koji su se ostvarili ispod dinamičkog plana je relativno smanjeno, te se ukupno posmatrano, ostvarenje prihoda i primanja u izveštajnom periodu može oceniti kao dobro.

Odluka o raspolaganju posebnim delovima stambene zgrade za kolektivno stanovanje u javnoj svojini Opštine Vrnjačka Banja uređuje postupak i način utvrđivanja prava na ponovni zakup na određeno vreme i otkup 20 stambenih jedinica u naselju Duboki potok. Stanovi su izrađeni kako bi se rešila stambena potreba izbeglica u okviru Regionalnog stambenog programa – Stambeni program u Republici Srbiji – potprojekat 7 koji su zajedno realizovali Opština Vrnjačka Banja i Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, uz finansijsku podršku Evropske unije kao najvećeg donatora.

U cilju identifikovanja problema, prepoznavanja grupe sa velikim rizikom od nezaposlenosti, ublažavanja negativnih ekonomskih i socijalnih posledica izazvanih Kovidom – 19 i osmišljavanja mera aktivne politike zapošljavanja kojima bi se delovalo na uzroke problema i time smanjile razlike u pogledu rizika od nezaposlenosti, Veće je razmatralo Odluku o pokretanju procesa izrade lokalnog akcionog plana zapošljavanja Opštine Vrnjačka Banja za 2024-2025. godinu. Ključna pitanja kojima će se ovaj akcioni plan baviti su: kakvo je stanje na tržištu rada u lokalnoj zajednici, šta je uticalo na takvo stanje, kakve su perspektive, koje su mere na raspolaganju, kao i koji će efekti biti prisutni. Radi efikasne i kvalitetne primene ovog plana biće imenovan Lokalni savet za zapošljavanje za nosioca izrade navedenog dokumenta.

Tokom sednice razmatrana je Odluka o usvajanju Lokalnog akcionog plana za upravljanje migracijama na teritoriji Opštine Vrnjačka Banja 2023-2027. Razlozi za donošenje ove odluke nisu samo unapređenje položaja učesnika migracija kao jedne od ugroženih kategorija građana, već i stvaranje privrednog i društvenog ambijenta za usporavanje odlaska radno sposobnog stanovništva, jačanje veza sa dijasporom, podsticanje povratnih i cirkularnih migracija, kao i privlačenje stranaca različitih obrazovnih profila. Izradom ovog plana biće stvoreni uslovi da se svi problemi rešavaju planski, u skladu sa identifikovanim potrebama korisnika na različitim nivoima na osnovu dobrog poznavanja i definisanja prioritetnih potreba i postojećih resursa.

Članovi Veća su razmatrali i predložili Skupštini da usvoji Odluku o otpočinjanju postupka realizacije javnog privatnog partnerstva za projektovanje, finansiranje, izgradnju i upravljanje javnom garažom na teritoriji Opštine Vrnjačka Banja. Formiraće se stručni tim za realizaciju ovog projekta i preduzeti sve neophodne radnje koje prethode postupku davanja koncesije. Trenutno je ograničen broj parking mesta što stvara nemogućnost parkiranja za stanovnike i posetioce. Odobrenjem koncesije za izgradnju javne garaže omogućavaju se dodatni parking kapaciteti i unapređuje trenutno stanje kada je reč o pružanju usluge parkiranja.

Veće je saglasno i sa nacrtom Odluke o pokretanju procesa izrade Lokalnog akcionog plana za unapređenje rodne ravnopravnosti Opštine Vrnjačka Banja 2024-2025. koji će doprineti povećanju ravnopravnosti žena i muškaraca primenom politika i mera jednakih mogućnosti, promeni rodnih obrazaca i unapređenju kulture rodne ravnopravnosti, kao i sistematskom uvođenju rodne perspektive u donošenju, sprovođenju i praćenju javnih politika.

U daljem toku sednice, razmatrani su nacrti i rešenja iz imovinsko pravne oblasti neophodni radi ispravki granica parcela i ozakonjenje objekata. Skupštini opštine Vrnjačka Banja predloženo je da usvoji Odluku o usvajanju Plana detaljne regulacije stambenog naselja u Lipovi, kao i odluke o izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu Prostornog plana Opštine Vrnjačka Banja i Plana generalne regulacije „Goč“ za deo koji pripada teritoriji Opštine Vrnjačka Banja. Veće je dalo i saglasnost JKP „Banjsko zelenilo i čistoća“ na izmene i dopune cenovnika ovog preduzeća, koja omogućava povećanje cena proizvoda i usluga za 20% zbog povećanja cene rada i cene goriva.

Većnici su dali saglasnost na izmene i dopune programa poslovanja za 2023. godinu NB „Dr Dušan Radić“, PU „Radost“, Sportskom centru, Opštinskoj stambenoj agenciji, Turističkoj organizaciji i Kulturnom centru.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar