Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Filmski i video program UG "Nadežda Petrović"

post-title
Foto: Mediaportal


Filmski i video program Galerije vam 6. novembra od 20 časova predstavlja rediteljku Senku Domanović i njen film OKUPIRANI BIOSKOP koji, iako snimljen još 2018. godine, još uvek nije prikazan u Čačku.

Nakon 5 godina, ”okupirani” bioskop i dalje radi, a kako sve to izgleda danas, sa vremenskom distancom i u drugačijim društvenim okolnostima, razgovaraćemo nakon projekcije. O filmu i Senkinom stvaralaštvu govoriće Ivan Velisavljević, jedan od naših najznačajnijih filmskih kritičara danas koji se i pojavljuje u filmu, kao i autorka, Senka Domanović.

Program je podržan od strane Ministarstva za kulturu Republike Srbije, a ulaz je slobodan.

OKUPIRANI BIOSKOP, dokumentarni, 2018.

Okupirani bioskop je film koji prati mlade aktiviste i događaje oko okupacije bioskopa Zvezda. Različite društvene grupe ujedinile su se sa istom namerom – da menjaju stvarnost u kojoj žive, međutim, ideje o tome kako bi ta stvarnost trebalo da izgleda nisu bile iste.

Film je višestruko nagrađivan na domaćim i inostranim filmskim festivalima.

Scenario i režija – Senka Domanović

Producent – Snežana Van Houwelingen

Koproducent – Siniša Juričić

Direktor fotografije – Siniša Dugonjić

Montažer – Mina Nenadović

Kompozitor- Hrvoje Nikšić

Dizajn i miks zvuka – Ivan Zelić

Snimatelj zvuka –  Siniša Dugonjić

Senka Domanović rođena je 1982. godine, u Beogradu, SFRJ.

Završila je osnovne studije filmske i televizijske režije, kao i master studije dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.  Diplomirala je omnibus filmom Oktobar 2011. godine u klasi profesora Slobodana Šijana.

Godinama radi kao rediteljka, scenaristkinja, kasting direktorka i asistentkinja režije na filmskim i televizijskim projektima različitih formata. Pored raznovrsnog profesionalnog iskustva, njen umetnički razvoj i autorsko sazrevanje kretalo se u smeru angažovanog filma.

Svojim debitantskim dokumentarnim filmom Okupirani bioskop (2018.) osvaja više nagrada, između ostalog grand prix i nagradu za najbolju režiju na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, 2019. godine. Pored toga što je film prikazan na mnogobrojnim lokalnim i internacionalnim festivalima, bio je distribuiran i kroz evropsku mrežu nezavisnih bioskopa Kino Climates. Njen kratkometražni igrani film Mi nismo pokrenuli vatru premijerno je prikazan na festivalu Slobodna zona u Beogradu 2021. godine.

Trenutno je predprodukciji dokumentarnog film-eseja Hronike leta, radi na razvoju scenarija za igranu mini seriju Divlje cveće i razvoju svog prvog dugometražnog igranog filma Pre nego što zaspim, projektu koji je razvijan i u okviru programa First Films First 2022. godine.

Živi i radi u Beogradu.

Ivan Velisavljević  (Šabac, 1982)

Diplomirao je opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu i dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Master studije komparativne književnosti završio je, radom iz filmologije, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radio kao urednik Arhiva alternativnog filma u Domu kulture “Studentski grad” u Beogradu.

Autor originalnih radio-drama emitovanih na Radio Beogradu, autor i dramaturg pozorišnih tesktova, scenarista dugometražnih, srednjemetražnih i kratkometražnih igranih filmova, reditelj dokumentarnih i eksperimentalnih filmova i muzičkih videa. Autor i urednik nekoliko knjiga koje se bave srpskim filmom, knjiga poezije, kao i tematskog broja časopisa Gradac.

Dobitnik je nagrada “Rejmon Keno” za prozu, “Josip Kulundžić” za najbolji objavljeni esej iz oblasti filma, “Vitomir Bogić” za najboljeg mladog radiofonijskog stvaraoca i nagrade za najbolju dramaturgiju Pozorišnih/kazališnih igara BiH u Jajcu (“Sabirni centar”).



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar