Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Fakultet tehničkih nauka u Čačku osvojio nagradu za studentski rad na temu cirkularne ekonomije

post-title


 Čačak - Studenti Fakulteta tehničkih nauka u Čačku postigli su prvo mesto na konferenciji Srpske asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu,pod nazivomo „Destrukcija i javni interes” koja je odžana u Beogradu krajm novembra.

„Već duži niz godina FTN u Čačku sarađuje sa Srpskom asocijacijom za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu koja posluje u okviru Evropske asocijacije, takozvane EDE. Prošle godine EDA je odlučila da raspiše konkurs za izbor najboljeg studentskog rada u oblasti cirkularne ekonomije. Mi smo oformili jedan tim koji je okupio studente sa studijskog programa Inženjerskog menadžmenta i Informacionih tehnologija. Oni su napravili jedno pilot istraživanje na teritoriji Moravičkog okruga i taj rad je osvojio nagradu kao najbolji rad u državi na temu cirkularne ekonomije u građevinarstvu. Kao takav on je veoma značajan za studente a i za naš fakultet a i kao motivacioni faktor da vi jedno posvećšenošću i istrajnošću iz srca Srbije možete da dospete u Evropu”, rekla je dr Neda Nikolić mentor i vanredni profesor na FTN.

Dr Nada Nikolić vanredni profesor na FTN


Suština rada, prema njenim rečima, je analiza stanja u građevinskoj industriji, odnosno onih kompanija koje se time bave. Tema je građevinski otpad koji uglavnom završi na deponijama neselektovan, gde se nalazi i opasan i bezopasan otpad koji može biti veoma opasan za naše okruženje, kao što je azbest.

„Radom agencije se ove stvari regulišu, odnosno donesena je Uredba po kojoj se zna kako i na koji način se postupa i upravlja otpad u izgradnji i rušenju. To će u značajnom meri promeniti budućnost građevinarstva u Srbiji, jasno će se znati ko je odgovoran za otpad na koji način se on odlaže, koji deo otpada može biti reciklabiran”, kazala je dr Nikolić.

Nagrađeni studenti osnovnih akademskih studija smer Informacione tehnologije su Arsenije Stošić i Miloš Ćirović.

„Ovo takmičenje je na nas ostavilo jedan veliki pozitivni utisak i to će doprineti razvoju naše buduće karijere kao softverski inženjeri. Ključna stvar na ovom takmičenju je i rešenje koje smo ponudili a smatram da je ono bazirano na obrazovanju, stvaranju novih kadrova i stvaranje jednog održivog sistema reciklaže koji će voditi do samog regulisanju tog otpada, sortiranju i reciklaži. Cela ideja je omogućila da se neke nove inovativne metode korporiraju u takav sistem”, kazaoje Arsenije.

Miloš je takođe student četvrte godine i kako kaže ono što su oni primetili u toku istraživanja da u Srbiji sve do ove godine nije bila nikakva regulativa koja je obavezivala građevinske firme da recikliraju otpad i da je većina završavala na divljim deponijama.
„Srbija mora što pre da implemetira nove zakone i regulative koje bi poboljšalje način na koji se tretira građevinski otpad. Bitna je i edukacija na ovu temu kako bi imali edukovane kadrove za upravljanje”, kazao je Miloš.


Dragana Perišić nagrađena studentkinja master akademskih studija smer Inženjerski menadžment rekla je da je na takmičenju bilo šest radova konkurencije gde je jedan od radovi bio i Građevinski fakultet. „Ovim radom smo dobili mogućnost takmičenja na evropskom nivou, koje će se održati u junu mesecu sledeće godine u Beogradu.

GZS

 


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar