Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Srbija danas bira – sve spremno za glasanje, birališta se otvaraju u sedam časova

post-title
Foto: Mediaportal


Građani Srbije danas glasaju za poslanike Narodne skupštine i parlamenta Vojvodine, odbornike skupštine Grada Beograda i još 64 lokalna parlamenta. Biračka mesta biće otvorena od sedam do 20 časova.

Više od 6.500.000 građana sa biračkim pravom danas glasa na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, na 8.273 biračka mesta, koja će biti otvorena od sedam do 20 časova.

U SAD, Kanadi, Portugaliji i Ujedinjenom Kraljevstvu, građani Srbije glasali su juče.

Izborni ciklus izbora za narodne poslanike prati 5.587 posmatrača, saopštio je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević.

"U pitanju je devet domaćih udruženja, odnosno 25 međunarodnih organizacija i stranih država", rekao je Dimitrijević i dodao da najviše posmatrača ima Crta, njih 2.508.

"Zatim su tu 'Građani na straži', koji imaju 233 posmatrača, CeSID sa 974, 'Res Publika' sa 210, zatim 'Akademska inicijativa forum' sa 12 posmatrača, 'Unija mladih grada Pančeva' sa 137, 'Pravac Evropa' sa 813 i 'Kreni promeni' sa 223 posmatrača", precizirao je Dimitrijević.

Kada je reč o stranim posmatračima najviše ih, kako je naveo, ima Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava - 255.

"Tu su i Međunarodna fondacija za izborne sisteme, zatim Parlamentarna skupština OEBS-a, Parlamentarna skupština Saveta Evrope, Delegacija Evropske unije u Srbiji, Evropski parlament, zatim ambasade Norveške, Švajcarske, Holandije i mnogi drugi", naveo je predsednik RIK-a.

Svaki građanin glasa na biračkom mestu na kojem je upisan u birački spisak, a može da glasa samo uz važeću ličnu kartu ili pasoš. Nije obavezno da ima poziv za glasanje.

Ukoliko se neko zatekne na biračkom mestu prilikom zatvaranja, biće mu omogućeno da glasa.

Nakon što se glasač potpiše u birački spisak, član biračkog odbora mu prska kažiprst desne šake sprejom, kako bi se izbegla mogućnost da neko glasa više puta, jer se sprej otkriva lampom. Ako birač odbije da mu se sprejom obeleži prst, neće mu biti dozvoljeno da glasa.

Građani koji su iz zdravstvenih razloga sprečeni da dođu na biračko mesto, kao i osobe sa invaliditetom, nemoćni i stari mogu da glasaju kod kuće, ako obaveste birački odbor najkasnije do 11 časova na dan glasanja.

Birač koji nije u stanju da sam popuni glasački listić, ima pravo da na biračko mesto povede pomagača.

Glasa se lično iza paravana koji obezbeđuje tajnost glasanja, a kada se zaokruži redni broj ispred naziva jedne izborne liste, listić treba da presavije i ubaci u glasačku kutiju.

Na biračkim mestima zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona ili drugih sredstava komunikacija, kao i foto-aparata i kamera.

Srbi sa Kosova i Metohije, pošto im Priština nije dozvolila da glasaju na KiM, danas će biračko pravo iskoristiti u centralnoj Srbiji - u Vranju, Kuršumliji, Raški i Tutinu.

Kfor je saopštio da će preduzeti sve neophodne mere sa ciljem da se osigura sloboda kretanja za sve zajednice na Kosovu tokom izbornog perioda.

Osobe koje su na odsluženju vojnog roka ili na školovanju u ustanovama Vojske Srbije, mogu da glasaju na 36 biračkih mesta. Biće otvoreno i 29 biračkih mesta u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Srpski državljani koji žive u inostranstvu mogu da glasaju u 35 zemalja na 81 izbornom mestu, a upisano je gotovo 40.000 birača.

RTS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar