Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Evropski projekat gradske biblioteke „Voda zdravo za gotovo”

post-title


Čačak - Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” u Čačku nastavlja efikasno da izgrađuje profesionalnu  mrežu u zemlji i inostranstvu kroz niz projekata koji se poslednjih godina ostvaruju pre svega aktivnošću zaposlenih ove ustanove i uz podršku velikog broja domaćih i međunarodnih institucija i organizacija.

U 2023. godini Biblioteka je uspešno konkurisala sa projektom „Water Care in a Creative Way” na programu The Europe Challenge 2023 (Evropski izazov 2023), koji od 2021. godine sprovodi Evropska kulturna fondacija (European Cultural Foundation). Ona je osnovana 1954. godine sa misijom razvoja ideje evropskog zajedništva kroz podršku hiljadama projekata u oblastima kulture, zaštite životne sredine, obrazovanja i razvoja građanskog društva.

Projekat omogućava realizaciju aktivnosti u Biblioteci u 2024. godini pod sloganom @VodaZdravoZaGotovo, koje doprinose podizanju svesti korisnika Biblioteke kao i kompletne javnosti na temu Ciljeva održivog razvoja UN, pre svega iz domena ekologije i zaštite životne sredine, kao i o mogućnostima iskorišćenja potencijala ustanova kulture kao centara oko kojih se okupljaju građani.

Projektne aktivnosti, između ostalog, predviđaju organizaciju ekoloških radionica i predavanja, promotivnu kampanju o čuvanju i upotrebi vode kao prirodnog resursa od najvišeg javnog značaja, ozelenjavanje površina u zgradi Biblioteke u saradnji sa partnerima, objavljivanje promotivnog flajera, aplikacije i brošure na srpskom i engleskom jeziku o projektu i njegovim rezultatima.

Program Evropski izazov sprovodi se poslednje tri godine i namenjen je razvoju saradnje biblioteka i njihovih lokalnih partnera oko važnih tema od interesa za širu zajednicu. Program podstiče evropske biblioteke da budu inovativne i otvorene za saradnju, kako bi kroz lokalne inicijative podstakle i uključile svoje društvene zajednice u zajednički rad, sve u cilju ostvarenja planiranih aktivnosti sa širokom grupom zainteresovanih strana.

Za 2024. godinu projekti 55 biblioteka iz 24 zemlje su izabrani između 130 predloga, a projekat Gradske biblioteke Čačak Voda zdravo za gotovo jedini je odobren iz Srbije. Ovaj projekat nastavlja se na inicijativu Biblioteke iz 2023. godine, kada je, u godini kada je Čačak bio prva nacionalna prestonica kulture, u saradnji sa Deskom Kreativna Evropa Srbija organizovana konferencija „Zeleni preokret: cirkularna ekonomija umetnosti i kulture”. To je bio jedan od prvih stručnih skupova u zemlji koji se bavio temama očuvanja kulturnog nasleđa i podrške savremenoj umetničkoj praksi u kontekstu održivog razvoja, nakon koga je Biblioteka objavila i Zbornik radova.

U okviru projekta zaposleni u Biblioteci će dobiti dodatnu podršku kroz saradnju sa iskusnim mentorima i obuku u modulima sticanja dodatnih veština potrebnih za razvoj i implementaciju projektnih ideja, pripovedanja (storytelling), kvalitetnog prezentovanja i zagovaranja. U 2024. godini Biblioteka planira da organizuje nekoliko radionica i predavanja za decu, mlade i odrasle o značaju vode kao strateškog resursa za svaku zajednicu, njenog racionalnog korišćenja i čuvanja od zagađenja. Kroz kampanju zagovaranja i informisanja @VodaZdravoZaGotovo javnost će biti upoznata sa detaljima projekta, kao i o konkretnim aktivnostima koje uključuju postavljanje info-tabli u gradskoj i seoskoj sredini, distribuciju promotivnih materijala, objavljivanje informativne brošure, kao i virtuelnu kampanju na internetu i društvenim mrežama. Jedna od aktivnosti predstavlja i ozelenjavanje ravnih površina krova zgrade Biblioteke u Čačku, kojom se nastoji realizovati ideja stvaranja nove urbane zelene zone u strogom centru grada.


GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar