Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Aktuelni osnovni podsticaji po hektaru za poljoprivrednike

post-title
Foto: Infopress


U toku je javni poziv za podsticaje u biljnoj proizvodnji po hektaru i on će trajati do prvog marta. Iznos subvencija je 18 hiljada dinara po hektaru obradive površine, a pravo na podsticaje se može ostvariti najviše do 100 hektara. Zahtevi se i dalje podnose preko aplikacije e Agrar, odnosno e podsticaji. Pre podnošenja zahteva za subvencije neophodno je obnoviti gazdinstvo takođe preko e Agrara.

Pravo na podsticaje ostvaruje pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje je upisano u elektronski Registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG) i nalazi se u aktivnom statusu.Pre podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na ovu vrstu podsticaja, neophodno je da poljoprivrednik izvrši obnovu registracije za tekuću godinu u eRPG.Podsticaji se ostvaruju po površini biljne proizvodnje za zasejane, odnosno zasađene i prijavljene površine pod odgovarajućom biljnom kulturom.

Tradicionalno među prvim javnim pozivima koje objavljuje Uprava za agrarna plaćanja su oni koji se odnose na osnovne podsticaje po hektaru , odnosno podsticaje u biljnoj proizvodnji. Za ove subvencije javni poziv je objavljen 1.februara i trajaće do prvog marta. ,, Svi poljoprivrednici imaju pravo na podsticaje za svo zemljište koje se obrađuje osim na šume, pašnjake i prirodne livade”, rekla je Slađana Petrić, direktorka PSSS Čačak. Važno je, kaže direktorka Petrić , pravilno uneti biljne kulture prilikom podnošenja zahteva za podsticaje u biljnoj proizvodnji , jer se u suprotnom prelazi u pasivan status. ,, Pre podnošenja zahteva je jako bitno da se uredi biljna struktura , odnosno da bude biljn a st6ruktura uređena prema stvarnom stanju da bi bilo u skladu sa zakonom i da ne dođu u situaciju da zbog pogrešno unetih biljnih kultura budu prebačeni u pasivan status . Nakon provere biljne strukture radi se obnova poljoprivrednog gazdinstva tek tada se podnose zahtevi za bilo koju vrstu podsticaja. Takođe zemlja u zakupu se uzima u obzir s što trebaju ugovori o zakupu zakupodavca i zakupoprimca da se overe kod notara. PO osnovu zakupa dodaju se te parcele u valstito gazdinstvo i to je ispravno po zakonu i na tu zemlju može da se ostvari pravo na podsticaje”, rekla je Petrić.

Od ove godine pravo na podsticaje imaju isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljeno zemljište i obrađuju – u svoje ime i za svoj račun.Subvencije neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju zaista ne obrađuju, već je daju u zakup drugom licu,podsećaju iz Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Paralelno sa zahtevima za podsticaje u biljnoj proizvodnji aktuelan je i javni pozih za premije za mleko za četvrti kvartal prošle godine. Otvoren je do 15 februara, a visina premija je 19 dinara po litru.

Ministartsvo napominje da se pravo na podsticaje ne može ostvariti za površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koje je podnosilac zahteva uzeo u zakup, odnosno na korišćenje, osim za poljoprivredno zemljište u državnoj svojini koje je uzeo u zakup na javnom nadmetanju u skladu sa zakonom kojim se uređuje poljoprivredno zemljište.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar