Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Keš ili kartica – građani podeljeni, stručnjaci za bezgotovinsko plaćanje

post-title
Foto: Mediaportal


Dok u Francuskoj i Belgiji više od 90 odsto građana plaća karticom, u Austriji i Sloveniji sve češće se u restoranima može videti natpis – primamo samo gotovinu. U Srbiji se najčešće plaća karticom, a stručnjaci smatraju da je to bolja opcija. Još bolje domaće kartice, jer se ne plaća provizija, kaže Dušan Uzelac sa finansijskog portala "Kamatica".

Narodna banka tvrdi da se u Srbiji najčešće plaća karticom. Ovakva vrsta plaćanja posebno je značajna zbog toga što smanjuje sivu ekonomiju, tvrde stručnjaci.

Anketa pokazuje da mladi češće plaćaju karticom, jer su, kako kažu ispitanici, bezbednije i lakše za nošenje i upotrebu, dok stariji i dalje radije koriste gotovinu.

"Zato što sam penzioner i neću uopšte da razmišljam o tome", rekla je jedna gospođa u maloj anketi RTS-a.

"NBS neprekidno radi na razvoju bezgotovinskih načina plaćanja"

Aleksandar Stanojević iz NBS kaže da se platnim karticama korisnicima pruža mogućnost da na vrlo jednostavan i siguran način izvrše plaćanje.

"Upravo iz tog razloga, NBS neprekidno radi na razvoju bezgotovinskih plaćanja kako bi se u što većoj meri razvila na tržištu", navodi Stanojević.

"Kartice u ekonomskom smislu najbolji oblik"

Trenutno ima mnogo više izdatih platnih kartica nego klijenata u bankama. Međutim, što se provizije tiče, nije svejedno kojom karticom plaćamo.

Dušan Uzelac sa finansijskog portala "Kamatica" ističe da je u ekonomskom smislu najbolji oblik da se koriste kartice koje su naš princip plaćanja, a to su "dina" kartice.

"Ako mi već u našoj ekonomiji trošimo naše novce, da kupujemo naše proizvode, suludo je da provizija ode u neko inostranstvo i da zbog te transakcije plaćamo deo troška", objašnjava sagovornik RTS-a.

(Ne)bezbednost platnih kartica

Graćani su nekada nepoverljivi, a stručnjaci tvrde da je reč o bezbednom načinu plaćanja i da je mala verovatnoća da nam karticu neko zloupotrebi, ukoliko poštujemo osnovna pravila.

Stanojević ukazuje da je važno da platnu karticu držimo na adekvatnom mestu, kao i da ona nije svima dostupna.

"Ne bi trebalo ni da delimo podatke o platnim karticama, da ne dajemo drugima da koriste našu platnu karticu… Kada unosimo pin na bankomatu, takođe moramo da vodimo računa", nabraja Stanojević.

Gubitak kartice – odmah obavestiti banku

Ukoliko građani izgube karticu ili im je ukradu, potrebno je da se o tome odmah obavesti banka.

Broj kartice ne bi trebalo ni da se ostavlja na nepouzdanim internet stranicama.

Iako je ovaj način plaćanja u Srbiji sve popularniji, stručnjaci tvrde da nikada u potpunosti neće zameniti novac, kao što je to slučaj u Francuskoj i Belgiji, gde više od 90 odsto stanovništva plaća karticom.

RTS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar