Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Punom parom se radi na izgradnji pristupne saobrćajnice od Gornjeg Milanovca do Takova: Niče i nova industrijska zona (FOTO)

post-title
Foto: RINA


Gornji Milanovac - Radovi na izgradnji pristupne saobraćajnive od Gornjeg Milanova do Takova su u punom jeku, a završetak je planiran do oktobra ove godine. Na taj način će saobraćaj biti izmešten iz gradksog jezgra i direktno će opštinu povezati sa auto-putem. Teretni saobaćaj više neće prolaziti kroz sam centar grada.

- Kada je prošao auto-put `Miloš Veliki` mi smo ostali sa jednom starom trasom puta koji je povezivao Gornji Milanovac sa auto-putom. Kada kažem starom trasom, sam put nije baš dozvoljavao šleperima da prođu na adekvatan način, stvarale bi se ogromne gužve i postojale su krivine gde šleperi bukvalno iz jednog prolaza nisu mogli tuda da prođu. Ono što je značajno jeste da ćemo sada uspeti da sa ovom pristpunom saobraćajnicom nesmetano obezbedimo prolaz svih kamiona što je najznačajnije za našu industriju u Gornjem Milanovcu, a samim tim, skratićemo i vreme putovanja svim putničkim vozilima od Gornjeg Milanovca do Takova, rekao je za RINU predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovčević.

Osim izgradnje direktne veze sa „Milošem Velikim”, izgradnja pristupne saobraćajnice otvara i mogućnosti za privredni razvoj ove opštine, što se ogleda u 30 hektara zemljišta opredeljenog za izgradnju nove induistrijske zone, za koju već postoji veliko interesovanje domaćih, lokalnih privrednih subjekata. Opština Gornji MIlanovac će naravno gledati da uradi kompletnu komunalnu strukturu, kako bi odmah po završetku pristupne saobraćajnice mogli da koristimo tih 30 hektara za industrijsku zonu i kako bi kompanije koje su već kupile zemljište mogle odmah da grade svoja postrojenja.

- Mi imamo potencijal razvoja od Gornjeg Milanovca duž pristupne saobraćajnice do samog Takova i na taj način ćemo i planirati dalji razvoj grada. Planirali smo i jednu veliku industrijsku zonu, oko 30 hektara je već opredeljeno zemljišta za tu namenu, uz samu pristupnu saobraćajnicu, koja se nalazi negde na polovini, između Gornjeg Milanovca i Takova, dakle negde na pet kilometara u mestu Srčanik. Ono što je značajno reći jeste da je promet zemljišta na tom delu koji smo opredelili za industrijsku zonu već krenuo. Neke kompanije iz Gornjeg Milanovca su već kupile zemljište i čekaju da se pristupna saobraćajnica završi kako bi mogli da šire svoje proizvodne pogone i da nastave proizvodnju koju su već započeli, rekao je Kovačević.

Iako dugačka nepunih 10 kilometara, izgradnja ove moderne saobraćajnice nije bila nimalo lak zadatak. Prema rečima Nenada Gligorijevića, direktora projekta ni ovaj poduhvat nije bio bez nepredviđenih poteškoća, pre svega podzemnih voda koje su na par mesta izazvale probleme građevinarima ali su i one uspešno rešene.

-Celokupna deonica podeljena je u dva lota. Lot jedan podrazumeva potpuno novu izgradnju saobraćajnice, na kojoj se nalaze četiri mostovke konstrukcije, jedan nadvožnjak, tri armiranobetonska zida, dve sanacije klizišta, dve konstrukcije od armirane zemlje i jedna potporna konstrukcija na širpovima. Dok druga deonica, lot dva podrazumeva rekonstrukciju postojećeg državnog puta, gde će se u jednom delu izvršiti i proširenje postojećeg puta, a ostatak će biti potpuna rekonstrucija u smislu dodavanja pločastih propusta, 16 komada, osam armirano betonskih zidova i potpuno nova kolovozna konstrukcija. Na samom projektu predviđeno je izmeštanje i zaštita elektro instalacija, Telekomovih instalacija kao i instalacija na vodovodu i kanalizaciji. Ukupna dužina deonice je 9,7 kilometara”, istakao Gligorijević.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar