Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Otvorena izložba “Nadežda, savremenici, sledbenici”

post-title
Foto: Infopress


Povodom Dana državnosti Republike  Srbije , u UG “Nadežda Petrović” večeras će biti otvorena  izložba “Nadežda, savremenici, sledbenici” koja će obuhvatiti radove iz zbirke Umetničke galerije u Čačku od vremena Nadežde Petrović do savremenih stvaralaca.

Reč je o zanimljivoj, analitičkoj, izložbi  koja obuhvata radove 52 autora iz kolekcije UG”Nadežda Petrović” koji se ne vidjaju tako često, a koji su izloženi na dve lokacije u UG”Nadežda Petrović” I Galeriji “Risim”. Izložba govori o Nadeždi I njenom uticaju na buduća pokoljenja zbog čega je I nazvana “Nadežda, savremenici, sledbenici”. 

“Mislim da će biti veoma zanimljiva izložba jer su slike iz naših zbirki, a galerija poseduje sedam svojih zbirki, tako da smo obuhvatili I savremene umetnike I umetnike druge polovine 20. veka I Nadeždine savremenike.   Okupirala nas je ideja gde je Nadežda bila najznačajnija, u kojim segmentima, gde je najviše uticala na buduća pokoljenja ne razmišljajući o tome jer je ona bila I društvno politički radnik I humanitarac, bavila se književnnošću I bila svestrana osoba I ostavila veliki trag u našoj kuturi I umetnosti, što će se pokazati tek posle 1918. godine“, ističe autor izložbe Danijel Mikić. 

Pored slika Nadežde Petrović koje se nalaze u vlasništvu galerije, publika će imati priliku  da vidi  dela savremenih autora, umetnika druge polovine 20. veka kao I savremenike velike srpske slikarke od Bete Vukanović , Mihajla Petrova, Petra Konjovića, Save Šumanovića, Petra Lubarde, Eda Mutrića , Otona Glihe, Olje Ivanjicki, Vlade Veličkovića, kao I dela savremenih umetnika medju kojima je I čačanski slikar Božo Plazinić.

Autor izložbe je istoričar umetnosti Danijel Mikić,a  koautor je muzejska savetnica Mirjana Racković. Izložba “Nadežda, savremenici, sledbenici” je praktično poslednja  koja će biti otvorena u UG “Nadežda Petrović” u okviru projekta Čačak – prva Nacionalna prestonnica kulture Srbije. Publika će moći da vidi izložbu do 14. aprila.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar