Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Privrednici iz Lučana i Ivanjice u 2023. ostvarili veći izvoz od uvoza

post-title
Foto: Infopress


Privrednici iz Lučana i Ivanjice ostvarili su u 2023. godini veći izvoz od uvoza i suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, pokazuju podaci čačanskog  odeljenja Regionalne privredne komore za Moravički i Raški okrug.

Privreda u Lučanima je u 2023. godini ostvarila izvoz od 89 miliona evra i uvezla robe u vrednosti od 48 miliona, čime je zabeležila pad uvoza za 22 odsto u odnosu na prethodnu godinu.Lučani su najviše uvozili iz Nemačke, Kine, Turske i Francuske, a najviše izvozili u Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Francusku i Crnu Goru.

Privrednici u Lučanima su najviše izvozili sveže i zamrznute proizvode od voća, u vrednosti oko 24 miliona evra, zatim ekstrate za štavljenje i bojenje za oko 22 miliona evra, kao i eksplozive, plastične mase, proizvode od gvožđa i čelika.Najviše su uvozili plastične mase i hemijske proizvode, proizvode od metala, kotlove i mašine.

Privrednici u Ivanjici su u 2023. godini ostvarili izvoz od 89 miliona evra, što je 13 odsto više nego u 2022. godini i uvoz od 69 miliona evra, što je povećanje od osam procenata u odnosu na prethodnu godinu.Privrednici Ivanjice najviše su izvozili u Nemačku, Hrvatsku, Crnu Goru, Kinu, a najviše uvozili, iz Nemačke, Italije, Austrije i Hrvatske.

Najviše su izvozili mašine i kotlove, u vrednosti od 30 miliona evra, što je za oko 40 odsto više u odnosu na 2022. godinu, drvo i proizvodi od drveta i prehrambene proizvode.Uvozili su proizvode od drveta, u vrednosti oko 22 miliona evra,proizvode od gvožđa i čelika za 17 miliona evra, kotlove i mašine za 16 miliona evra.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar