Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Privreda Moravičkog okruga dobro poslovala u 2023.godini

post-title
Foto: Infopress


Uprkos brojnim izazovima privreda Moravičkog okruga ostvarila je pozitivnu spoljnotgovinsku razmenu u prethodnoj godini.

U 2023. ostvaren je izvoz od 743 miliona evra što predstavlja rast od 4 odsto u odnosu na 2022, dok je uvoz povećan za 4,5 odsto i iznosio je 867 miliona evra. U ukupnom izvozu Moravičkog okruga, 411 miliona evra izvoza odnosi se na čačansku privredu što predstavlja povećanje od 2,2 odsto. U istoj godini uvezeno je robe u vrednosti od 620 miliona ili 10 odsto više nego godinu dana ranije. Čačanska privreda najveći obim razmene ostvaruje sa Nemačkom i konstantno beleži suficit u poslovanju sa tom državom kao i sa BIH, Crnom Gorom, Hrvatskom i Ruskom Federacijom.Čačanska privreda beleži deficit, dok privrede ostale tri opštine imaju suficit u spoljnotgovinskom poslovanju.

„Nemačka je naš najveći spoljotrgovinski partner i zemje iz okruženja. Sa Nemačkom smo, i pored krize koja vlada na tom tržištu, uspeli da povećamo izvoz za 5 odsto u 2023. godini” , ističe Gorana Tanasković iz Regionalne Privredne komore MO i Ro.


Najviše su se izvozili proizvodi od gvoždja, čelika, aluminijuma ukupne vrednosti od oko 2 miliona evra, potom sledi kaučuk sa 65 miliona , tekstil, kotlovi, mašine, prehrana oko 30 miliona, najviše preradjeni poljoprivredni proizvodi, a u prošloj godini znatno manji je bio izvoz svežeg voća. Uvoze se vozila, mašine, kotlovi, prehrana.

Gornji Milanovac je izvezao robe za ukupno 154 miliona, a uvezao za 130 miliona evra. Najveća razmena se ostvaruje sa zemljama iz regiona i Nemačkom. Ivanjica takodje beleži suficit u spoljnotrgovinskom poslovanju. Izvezeno je robe za 89 miliona, dok je uvoz iznosio 69 miliona evra, pokazuju podaci RPK. Najveći spoljnotrgovinski partneri su Nemačka, i zemlje iz regiona i Kina, a uglavnom se uvozi iz Nemačke, Italije. Opština Lučani izvezla je proizvoda u vrednosti od 89 miliona što je povećanje od oko 8 odsto i u uvezla robe za 48 miliona što je manje nego godinu dana ranije. U izvozu dominira prehrana i to zamrznuto voće sa 24 miliona evra, ali je ostvaren pad za oko 22 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar