Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Na proleće počinje izgradnja novih 12.000 kvadratnih metara Naučno-tehnološkog parka u Čačku

post-title
Foto: GZS


Čačak- Ovoga proleća očekuje se početak radova na izgradnji novih objekata čačanskog Naučno-tehnološkog parka, 

koji će biti smešteni uz već postojeće prostorije, na lokaciji nekadašnjeg čačanskog giganta „CER”-a, koji je u potpunosti devastiran tokom NATO bomabrdovanja.

Prema rečima gradonačelnika Čačka, Miluna Todorovića, trenutni kapaciteti NTP-a Čačak su u postpunosti popunjeni, a sa izgradnjom novih prostorija očekuje se utrostručenje ne samo kapaciteta već i korisnika.

NTP Čačak dobija novih 12.000 kvadratnih metara; Foto: GZS

„Pre svega zahvaljujući naučno istraživačkim ustanovama u našem gradu, Institutu za voćarstvo, Fakultetu tehničkih nauka i Agronomskom fakultetu ali i privredi Čačka koja je inicirala 2011. godine Naučno-tehnološkog parka u veoma skromnim kapacitetima od 200 metara kvadratnih. Mi smo 2017. godine krenula sa Valdom Republike Srbije u prošierenje kapaciteta. Pre svega smo Start-ap centar smestili u sami centar grada, u zgradu Kulturnog centra na 650 metara kvadratnih, za mlade start-ap firme. Odmah smo otišli korak dalje, na 6.000 kvadrata u devastiranom prostoru, potpuno uništenom u NATO bombardovanju 1999. godine, sa Vladom Srbije krenuli u rekonstrukciju i opremanje tog prostora. Trenutno 42 komapnije posluju u tom prostoru i već su popunjeni kapaciteti. Došlo je vreme da se proširuje, da idemo u treću fazu izgradnje i dogradnje NTP-a Čačak. Naravno da smo pozitivna iskustva uzimali iz NTP-a u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Na oko hektar površine biće izgrađeno 12.000 kvadratnih metara u industrijskoj zoni `CER`, potpuno opremljen prostor sa, nadam se, oko 150 novih stanara. Preko 20 miliona evra je investicija Vlade Republike Srbije. Zemljište je još pre dve godine pribavljeno u svojinu”, rekao je gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

Proširenje Naučno-tehnološkog parka u Čačku vidi se i kao jedan od način borbe za opstanak mladih ne samo u Čačku već u čitavoj zapadnoj Srbiji.

Gradonačelnik čačka, Milun Todorović; Foto: GZS

„To je regionalni NTP koji obuhvata Moravički, Raški i Zlatiborski okrug i to je veliki potencijal. I auto-putevi `Miloš Veliki` i `Moravski Koridor` dopirnose razvoju pre svega infrastrukture čitave zapane Srbije i ubeđen sam da će mnogi mladi, pre svega it stručnjaci ostati u gradu i našoj Srbiji, a oni koji su otišli putem novih saznanja taj `know how` preneti u NTP Čačak u kome ćemo imati skoro 19.000 kvadrata”, kazao je Todorović.

Pored proširenja NTP-a, u gradu Čačku u toku je realizacija mnogobrojnih investicija, od čega se kao jedna od najvećih izdvaja projekat revitalizacije Ovčarsko-kablarske klisure.

Trg Narodnog ustanka, Čačak; Foto: GZS

„Mnogo planova je pred nama, Pre svega završteak `Moravskog koridora` od Čačka do Pojata, završetak dela auto-puta `Miloš Veliki` od Čačka do Požege. Industrijska zona koja se već oprema. Očekuje nas već na proleće i početak radova na još jednoj stranoj, nemačkoj kompaniji i to je poslednja kompanija koja će doći u naš grad jer više nemamo ljudi. Nemamo ljude na tržištu koji mogu da rade u tim kompanijama. Ta kompanija će biti visokotehnološkog potencijala, do 800 zaposlenih od čega 80 odsto visoko obrazovanih. Dakle još jedna ogromna mogućnost za mlade ljude da ostanu u svom gradu i da iz NTP-a gde će stvarati nove vrednosti, mogu svoja znanja da implementiraju i u novu fabriku, sa novim tehnologijama. Ovčarsko-kablarska klisura je biser srpskog turizma i Srbije, ne samo kao lečilište već i kroz verski turizam. Izgradnjom kanalizacione i odvodne mreže u samoj Ovčar Banji, parcelaciju koju smo završili pre nekoliko nedelja, odlična saradnja sa vladom Republike Srbije ali i sa SPC koja je titular zemljišta. Očekuju nas sjajne stvari. RH centar u Ovčar Banji, završetak saobraćajnice do vrha Kablara, vidikovac na Kablaru ali i još mnogo saržaja u samoj Ovčar Banji”, istakao je gradonačelnik.

Grad Čačak u poslednjih gotovo godinu dana nosio je zvanje prve Nacionalne prestonice kulture. Upravo u sklopu tog projekta koji nosi naziv „Čačanska rodna”, sam grad dobio je nove kulturno istorijske sadržaje koji će ostati i nakon što zvanje nacionalne prestonice kulture pređe u ruke drugih gradova.

„Prvog marta krećemo u uređenje pešačke zone u Ulici župana Stracimira. To su materijalne vrednosti koje ostaju iza prve Nacionalne prestonice kulture, a to je u naš grad dovelo mnogo sadržaja i mnogo turista. Za ovu 2024. godinu opredelili smo za kulturu veći budžet nego što je bio u prethodnoj godini. Iako smo imali ogromnu podršku Vlade Srbija i Ministarstva kulture od 350 miliona dinara idemo dalje i nećemo stati na ovome. Sve one materijalne vrednosti kao što su Etnološki muzej, Muzej košarke, Muzej Srpske pravoslavne crkve ali i manifestacije kao što su Dani urbane kulture, Umetnost i papir mi želimo i dalje da razvijamo da budu na ponos svih nas”, zaključio je Todorović.

GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar