Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



NTP Čačak: Formiranje i razvoj inovacionih inkubatora

post-title
Foto: RINA


Od početka godine formirana su  inovacioni inkubatori  u okviru  tri  naučno istraživačke organizacije: na Univerzitetu u Kragujevcu,  na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo Kraljevo i na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. Inovacioni inkubatori  namenjeni  su studentima i zaposlenim na fakultetu u cilju unapređenja  saradnje između predstavnika ovih obrazovnih institucija i privrede.

Ovaj prijekat je značajan za sve one koji se bave naučnoistraživačkim radom, posebno je namenjen  mladima koji su  na samom početku takozvanim start-up timovima koji žele da unaprede svoje znanje u oblasti inovacija. 

Direktor Naučno tehnološkog parka Čačak,  Mirko Pešić istakao je da su  pozivi Fonda za inovacionu delatnost  otvoreni  do 1. aprila. U pitanju su finansijski podsticaji za razvoj inovacione  delatnosti, a  obezbeđena su  finansijska sredstava i do pola miliona evra. 

,, U okviru Naučno tehnološkog parka Čačak trenutno posluju 23 kompanije,  a zapažen je i broj virtuelnih članica koji su deo sistema,  ili posluju samostalno. Dodatna prednost obezbeđena je u vidu  finansijskih olakšica za kompanije koje konkurišu po javnom pozivu. Naime,  u Ntp kompanije dobijaju podršku u okviru  poslovne inkubacije. U  prvoj godini poslovanja plaćaju samo 30 procenata od komercijalne vrednosti. U drugoj godini 50 odsto troškova,  u trećoj 70%. Nakon tri godine očekuje se da kompanije nastave svoj rad van programa poslovne inkubacije”,  napominje Pešić.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar