Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Stočari nekoliko čačanski sela ostali praznih džepova, mlekare im ostale dužne milione pa sada pravdu traže na sudu

post-title
Foto: RINA


Čačak - Niske otkupne cene mleka godina su mučile poljoprivrednike zapadne Srbije ,a mnogi su od ove grane stočarstva, razočarani i odustali. Oni koji su opstali, poput dvadesetak proizvođača čačanskih sela Vrnčani, Rošci, Jančići i Gornja gora mesecima muku muče sa nemogućnošću naplate mleka.

- Poslednjih pet godina mleko sam predavao sam jednoj kragujevačkoj mlekari, koja je na 15 dana mleko isplaćivala na moj tekući račun. Kašnjenje u naplati počelo je kada je mlekara prodata novom vlasniku iz Pirota pa smo za tri ipo meseca ostali neisplaćeni - kaže za agenciju RINA, Rade Kolaković iz sela Vrnčani kome se za mleko duguje oko tri hiljade evra.

Da nevolja bude veća, niko od poljoprivrednih proizvođača nema nikakav ugovor sa mlekarom, već se mleko predaje i isplaćuje na reč.

- Radili smo sa svim mogućim mlekara u Srbiji, predavali mleko kome je potrebno i ko je imao računicu da svaki dan dolazi do sela. Neke nisu imale računicu, pa su odustajale, ali nijedna mlekara nikada nije ponudila ugovor sa proizvođačem već je sama određivala i cenu i plaćanje. Jedina komunikacija proizvođača mleka postoji sa mlekadžijama, pa smo od njih i obavešteni da je mlekara u međuvremenu promenila vlasnika - ističe Kolaković.

Kolaković nije jedini koji ne vidi izlaz iz ove situacije. Milojko Milutinović tvrdi da nikada nikoga ispred mlekare nisu videli da je došao ili obišao poljoprivrednike ili se bar raspitao za kontrolu kvaliteta mleka.

- Nikada niko nije došao ili obišao, prosto da nije mlekadžije ne bi imali nikakve informacije ni vest da je promenjen vlasnik. Srećom, taj isti mlekadžija je pronašao mlekaru kako ne bi prosipali mleko. Meni se duguje oko 800 hiljada dinara i očekujem da se država i nadležne institucuje uključe u rešavanje ovog dugoročnog problema - dodaje Milutinović.

Zbog neisplaćenih zarada i mlekadžija je pronašao nove poslodavce, odnosno novu mlekaru za koju sada otkupljuje mleko od čačanskih proizvođača i kojima se redovno isplaćuje mleko po ceni od 51 dinar po litru.

- Meni je novi vlasnik mlekare ostao dužan za prevoz milion dinara. Tužio sam, plaćam sudske takse i ne odustajem. Narod koji je predavao mleko je prevaren, niko osim mene nije ih ni obavestio da je mlekara promenila vlasnika niti je zbog toga dovođeno u pitanje predavanje mleka. Kada smo shvatili da od plaćanja nema ništa, promenili smo mlekaru, da bi i oni i ja opstali u ovoj za nas veoma teškoj situaciji - razočarano zaključuje mlekadžija Milorad Trifunović.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar