Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Povrtari krenuli u nove pohode: Slavko iz Čačka već posejao grašak, luk i krompir - sve posuo pepelom kako bi zaštitio svoje biljke (FOTO)

post-title
Foto: RINA


Čačak - Rano proleće izmamilo je poljoprivrednike u bašte i na oranice kako bi zemlju pripremili za setvu, a već zasejano povrće zaštitili. Iako kalendarski zima još uvek nije završena, sutra zvanično počinje proleće, pa su brojni povrtari, poput Slavka Damljanovića već uveliko na svojim parcelma.

- Ja sam već posejao grašak, preventivno sam sipao pepeo kako bi sve bilo ekološki čisto i zdravo. Pored graška, zasejao sam luk, šargarepu, peršun, zelenu salatu, krompir… U mojoj bašti je sve organski, jedino ću hemijske preparate koristiti za krompir zbog zlatice”, rekao je za RINU Slavko Damljanović iz Ljubića.

On je istakao da je parcelu u kojoj seje povrće oplemenio krečom zbog crva, a a zbog kvaliteta zemljišta. Kada je u pitanju povrće, struka savetuje pre svega primenu preventinih mera, kako bi se sprečila pojava bolesti i štetočina.

https://www.rina.rs/admin/files/1710844829POVRCE_ZASTITA_RINA.jpg

- I plodored može biti jedan od mera zaštite, znači smena useva četvorogodišnji I petogodišnji plodored. Inače, s obzirom na to da je u našem kraju u povrtarstvu najviše zastupljena proizvodnja krompira, važno je povrtarima skrenuti pažnju da je najveća štetočina krompirov moljac, posebno u krajevima u dolini Zapadne Morave, rekla je Ljiljana Stojković Jovanović, savetodavac za zaštitu bilja Poljoprivredne savetodavne stručne službe Čačak.

Ona dodaje da su najugroženije sorte krompira one koje se vade krajem avgusta i početkom septembra.

Preventivne mere koje bi mogle da stave pod kontrolu ovu štetočinu su najpre izbor sorte krompira iz ranijih rokova setve, zatim seme mora biti zdravo, kao i primena četvorogodišnjeg i petogodišnjeg plodoreda, istajla je Jovanovićeva.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar