Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Uzrok požara na telu deponije Duboko najverovatnije razlaganje ogromne količine otpada

post-title
Foto: RINA


Užice - Požar koji se pre šest dana pojavio na telu deponije Duboko je pod kontrolom i očekuje se da će u narednih par dana biti pronađeno i eliminisano žarište, izjavio je nakon obilaska tela deponije Srđan Nedeljković član Gradskog veća.

Prema njegovim rečima, uzrok požara je hemijska rekacija koja nastaje razlaganjem ogromne količine otpada i nije nešto što se već nije dešavalo na gotovo svim deponijama ovakve vrste.

Ukazavši da je samo tokom 2022. godine registrovano više od 1 500 požara na deponijama širom Srbije, Nedeljković je istakao da je grad reagovao odmah po prijavi iz JKP “Duboko” i na raspolaganje stavio mehanizaciju komunalnih preduzeća.

- Maksimalno su pomogli “Bioktoš” i “Vodovod” čiji ljudi i mehanizacija učestvuju u hlađenju tela deponije i iskopavanju. Uverili smo se da je sada situacija pod kontrolom i nadamo se da će u narednih par dana biti lokalizovano i eliminisano žarište ovog požara. Ipak, najvažnije je da ovaj problem dugoročno rešimo i nadamo se da će se to uskoro desiti. Očekujemo da Ministarstvo zaštite životne sredine narednih dana raspiše javnu nabavku i da konačno kreenemo u realizaciju projekta, koji obuhvata proširenje tela deponije, nakon čega nas očekuje mnogo stabilnija situacija mnogo kvalitetniji rad i naravno minimalne šanse za ovakve događaje. Pratimo sitauciju i naravno reagovaćemo u skladu sa potrebama”, poručio je Nedeljković.

Momir Milovanović direktor JKP “Duboko” ističe da je u pitanju veliki posao ne samo na gašenju požara, već i vraćanju tela deponije u prvobitno stanje.

- Na gašenje ne utiču vremenske prilike pa je neophodno da se pronađe i iskopa žarište i to je ono na čemu radimo. Prekopaćemo celu deponiju ponovo, dok ne pronađemo žarište, ali nam posle toga ostaje da sredimo telo deponije i naš će predlog biti da se obratimo i svim ostalim osnivačima da daju pomoć u mehanizaciji i opremi da deponiju sredimo i vratimo u pravo stanje. Moram da kažem da smo dobili maksimalnu podršku od gradonačelnice i grada Užica, ali i da podsetim da JKP”Duboko” ima devet osnivača, čija je uloga i obaveza da pomognu i pruže podršku u mehanizaciji i opremi. Takođe svi oni moraju na vreme izmirivati svoje obaveze prema ovom preduzeću, kako bimso mogli da zanavljamo mehanizaciju, nabavljamo savremenu opremu i time sprečavamo ovakve situacije”.

Milovanović dodaje da uprkos ovoj sitauciji proces rada nije prekinut ni u centru za selekciju, ni u transportu već se redovno odvijaju sve aktivnosti. On najavljuje da će se narednih dana održati sastanak predstavnika gradova i opština osnivača, kako bi se svi upoznali sa ovim i ostalim problemima vezanim za rad preduzeća i preuzeli obaveze u skladu sa osnivačkim aktima.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar