Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Privrednici iz Čačka predstavili se na sajmu u Mostaru (FOTO)

post-title
Foto: Infopress


Privredna komora Srbije  i Razvojna agencija organizovali su nastup 26 srpskih privrednika iz različitih sektora  na Nacionalnom paviljonu Srbije na 25. Međunarodnom sajmu privrede koji se ove sedmice održava u Mostaru. 

Na opštem Morstarskom sajmu privrede tradicionalno se predstavljaju proizvodjači iz metalske i građevinske, poljoprivredne i prehrambene, automobilske industrije kao i sektora usluga, od bankarstva do turizma. Sajam je prilika da srpski izlagači predstave svoje proizvode I da ih  plasiraju na tržište Bosne i Hercegovine, ali i treća tržišta, kao i da učvrste postojeće i steknu nove poslovne kontakte.

Veliko je interesovanje privrednika pre svega iz Srbije za nastup na ovom sajmu. Na Nacionalnom paviljonu Srbije ove godine je bilo 26 izlagača, a organizovane su i posete više od 50 privrednika što govori o velikom interesovanju za taj sajam I uopšte za tržište BiH. To je, inače, medjunarodni opšti sajam, koji je I zbog blizine tržišta, jezičkog područja, ali I starih navika uvek aktuelan za predstavljanje naših proizvoda I naši izlagači su uvek dobro pozicionirani na tržištu  BiH I Republike Srpske. Bitno je da mi organizujemo izlaganje na sajmu gde naši izlagači mogu d pokažu novine u svojim prozvodima, a takodje imamo proizvodjače koji se godinama predstavljaju na tom sajmu”, objašnjava Gorana Tanasković iz RPK Moravičkog I Raškog okruga.

Na medjunarodnom  sajmu nastupilo je više od 1000 izlagača iz brojnih zemalja medju kojima su Grčka, Hrvatska, Madjarska, Izrael i dr. Na sajmu se ove godine predstavilo i Udruženje poslovnih žena “Nadežda Petrović” iz Čačka. Ukupno 26 preduzeća iz Srbije, od kojih su dva iz Čačka “Sirela” i “Andora tim”  učestvovalo je na sajmu u Mostaru. U 2023. godini spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Bosne i Hercegovine bila je vredna nešto manje od 3 milijarde evra. Izvoz robe iz Srbije dostigao je 1,96 milijardi evra, a suficit srpske privrede iznosi 954,2 miliona evra.

Najvažniji proizvodi koje je Srbija izvozi na tržište BiH su: mineralna goriva, alkoholna i bezalkoholna pića, mašine i uređaji, plastika i proizvodi od plastike, delovi za drumska vozila, gvožđe i čelik, žitarice.

Tržište BiH je veoma bitno za plasman roba iz Srbije. Inače, sa Federacijom BiH imamo suficit u spoljnotrgovinskoj razmenii što govori o kvalitetu, ali I navikama I zastupljenosti proizvoda iz Srbije na tom tržištu I to je razlog da se I dalje predstavljamo na sajmovima kako bi povećali suficit koji imamo sa tom državom“, ističe Gorana Tanasković.

 U Privrednoj delegacijiu Srbije, osim izlagača bili su i predstavnici 40 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, iz Rasinskog, Moravičkog i Raškog orkuga, koji su posetili sajam i učestvovali na poslovnim susretima privrednika.  

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar