Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Otvoren 17. Međunarodni bijenale umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu

post-title
Foto: Press služba


Presecanjem vrpce, predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević i državni sekretar Ministarstva kulture, Miodrag Ivanović otvorili su 17. Međunarodni bijenale umetnosti minijature.

U velikoj sali Kulturnog centra „Mija Aleksić“, Jadranka Dostanić, predsednik Organizacionog odbora prisutnima je poželela dobrodošlicu u svet umetnosti minijatura:

– Pre trideset i pet godina naš i vaš Milanovac i njegovi umetnici osmislili su veliku međunarodnu umetničku priču i omogućili prepoznatljivost umetnosti malog formata minijature na najširem svetskom planu. Mali format svakako predstavlja izazov kao što je i ova manifestacija izazov za svakog umetničkog stvaraoca. Na ovoj izložbi, uvek imamo obilje novih ideja i neverovatnih umetničkih priča. Svaki put dokazujemo da smo dorasli organizatori i pravi misionari ova male – velike umetnosti. Srećni smo što trajemo i što ćemo trajati u ovom čarobonom svetu minijatura – izjavila je Jadranka Dostanić, predsednik Organizacionog odbora.

Prisutnima se obratio i Miodrag Ivanović, državni sekretar Ministarstva kulture Republike Srbije:

– Međunarodni bijenale umetnosti minijature se kontinuirano održava skoro 4 decenije, što ukazuje na kvalitet ove manifestacije i otvaranje ovako reprezentativne izložbe sjajna je prilika da se obeleži ovaj značajan jubilej. Ono što je veoma značajno u vezi sa bijenalom umetnosti minijature, jeste njegov međunarodni karakter. Ne treba zaboraviti da su projekti međunarodnog karaktera važni sa aspekta regionalne saradnje. Na izložbi su prisutni radovi umetnika iz Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Rumunije. Takođe, neki od učesnika su iz Italije, Francuske, Meksika i Izreaela, čime je Gornji Milanovac pokazao svoj kosmpolitski duh – rekao je Miodrag Ivanović, državni sekretar Ministarstva kulture Republike Srbije.

Na Ceremoniji otvaranja 17. bijenala i svečanoj dodeli nagrada i priznanja laureatima, pristutnima se obratio i Mice Jankulovski, umetnik iz Severne Makedonije, kome je pripao Grand prix 17. Međunarodnog bijenala umetnosti.

– Velika mi je čast što sam danas ovde u Gornjem Milanovcu sa svojim kolegama umetnicima sa kojima mogu da podelim radost povodom dobijanja nagrade. Ovo vreme u kome odrastaju naša deca nije sjajno, ali mi treba da budemo zaduženi za to da im ostavimo bogato kulturno nasleđe i da ih u vremenima koja slede učimo pravim vrednostima i okrenemo ka umetnosti – rekao je Mice Jankulovski, umetnik. 

Postavku, u svih sedam izlagačkih kategorija čini 648 umetničkih dela koja potpisuju 423 autora iz 20 zemalja sveta. U okviru glavne postavke izložena je i selekcija radova koje potpisuju umetnici iz Japana, kao i selekcija Slovačkih umetnika iz Srbije – izložba Koreni.

Prateći program 17. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature je mali format Aleksandra Leke Mladenovića i izložba skulptura Tome Todorovića.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar