Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dodeljene boračke legitimacij borcima u Čačku

post-title
Foto: Press služba


Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić i gradska većnica Grada Čačka dr Slavica Dragutinović uručili su danas, u sali Skupštine Grada Čačka, boračke legitimacije za 89 boraca veterana sa teritorije našeg grada, koji su učestvovali prilikom NATO napada na SRJ 1992/1999. u odbrani zemlje.

 

Dodelom boračkih legitimacija, borcima veteranima ukazuje se veće poštovanje i zahvalnost za doprinos i učešće u odbrani otadžbine, ali i omogućava ostvarivanje određenih povlastica u svakodnevnom životu.

 

-Boračke legitimacije predstavljaju prvi korak u regulisanju svih onih prava koja naši borci, ratni vojni invalidi i njihove porodice imaju. Ja se iskreno nadam da nakon ovog koraka sledi i dodela nacionalnih priznanja, a to je „Boračka spomenica“ i veliko mi je zadovoljstvo što sam danas u Čačku sa ovim hrabrim ljudima – rekla je pomoćnica ministra Sanja Lakić.

 

Inače, Zakon o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica stupio je na snagu 1. januara 2021. godine. Do sada je Gradskoj upravi u Čačku podneto 543 zahteva za priznavanje statusa borca, a uvaženo je njih 489. Do danas je uručeno 400 legitimacija, a danas i preostalih 89.

 

-Grad Čačak borcima kojima je priznat status ratnih vojnih invalida, kao i mirnodopskim vojnim invalidima i civilnim invalidima rata, od 1 do 7 grupe, priznaje pravo na besplatan prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju, a invalidima od 8 do 10 grupe pravo na prevoz sa popustom. Takođe, sva invalidna lica imaju pravo na besplatan parking, a deca ratnih vojnih invalida imaju pravo na besplatan vrtić – podsetila je dr Slavica Dragutiović. 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar