Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



RHMZ upozorava na obilne lokalne padavine i pojavu grada u sredu i četvrtak

post-title
Foto: RINA


Republički hidrometeorološki zavod je prosledio upozorenje za područje Srbije na lokalno obilne pljuskovine sa grmljavinom i pojavu grada u sredu (8.5.2024.godine) i četvrtak (9.5.2024. godine). U sredu (08.05.) i četvrtak (09.05.) očekuje se nestabilno vreme, mestimično sa kišomi kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom, a ponegde u jugozapadnim, centralnim i istočnim krajevima Srbije i sa kratkotrajnim vremenskim nepogodama, praćenim sugradicom i gradom, a lokalno i velikom količinom padavina za kratko vreme (većom od 20 mm za 3 h).

S obzirom na najavljenu promenu vremena, može se očekivati zoni lokalnih pljuskova mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava. Takođe može doći do problema saobraćaju, transportu i drugim vidovima komunikacije, rizika od grana koje se lome sa drveća, i potencijalne opasnosti od uništenja krovova na zgradama. Postoji i rizik od udara groma koji može izazvati probleme u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju i inicirati pojavu vatre i predstavljati opasnost za život ljudi i životinja

Imajući u vidu napred navedenu prognozu koja najvaljuje opasne vremenske pojave takvog inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje, neophodno je da, u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama koje može doneti, preduzmete sledeće:

-Ličnim kontaktom obavestiti komandante okružnih, gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije na teritoriji nadležnosti Uprave ili Odeljenja, sa ciljem da se preduzmu sve aktivnosti u sprovođenju preventivnih i operativnih mera

-Ukazati na potrebu preduzimanja mera na sprečavanju i ublažavanju posledica i postojanje mogućnosti stavljanja u pripravnostu i angažovanje nadležnih komunalnih službi i subjekata od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje, koji su osposobljeni za reagovanje u ovakvim situacijama.

-Upozoriti građane na nepovoljan uticaj vremenskih uslova



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar