Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Rekonstrukcija Opšte bolnice (FOTO)

post-title


Imajući u vidu potrebe građana Gornjeg Milanovca po pitanju zdravstvene nege i brige, kao i postojeće stanje objekata bolnice, lokalna samouprava uvidela je neophodnost sveobuhvatne rekonstrukcije Opšte bolnice. Cilj je da se građanima omogući pružanje zdravstvene nege na najbolji mogući način, kao i da se zdravstvo u Opštini podigne na jedan viši nivo.

Septembra meseca 2017. godine Vlada Republike Srbije donela je Zaključak kojim se prihvata Izveštaj Radne grupe za obnovu i unapređenje objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite. Ovim zaključkom predviđena je i rekonstrukcija Opšte bolnice Gornji Milanovac.

U svečanoj sali okružnog načelstva uz prisustvo predsednika opštine Dejana Kovačevića, načelnika opštinske uprave Aleksandra Jevtovića i predstavnika Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj, Zorica Sretenović, predstavnik „Urbanprojekt“-a iz Čačka, odgovorni projektant, prezentovala je projekat rekonstrukcije Opšte bolnice Gornji Milanovac.

Prema projektu predviđeno je da se rekonstrukcija obavlja u tri faze. Prva faza podrazumeva energetsku sanaciju, druga zagrevanje obnovljivim izvorima energije, a u trećoj fazi bi se sprovela rekonstrukcija u tehnološkom smislu.

Prva i druga faza rekonstrukcije Opšte bolnice se prepliću i biće realizovane u istom vremenskom periodu. Kroz projekte energetske sanacije predviđeno je podizanje nivoa zaštite na svim objektima. Prvom fazom rekonstrukcije biće obuhvaćeno menjanje krovova gde je potrebno, stolarije, postavljanje nove fasade na postojeće objekte, menjanje oluka. Takođe, ovom fazom je predviđeno i uređenje saobraćajnica u krugu bolnice, biće obezbeđen pristup vozila svim objektima i postojaće ukupno tri ulaza za vozila u krug bolnice. Takođe, biće uređene i pešačke staze, kao i neometan pristup invalidima do svih objekata. Postojeći objekti u krugu bolnice se zadržavaju, osim objekta kapele čije je uklanjanje predviđeno projektom. Ono što će u prvoj fazi takođe biti realizovano, to je izgradnja novog objekta za palijativno zbrinjavanje i dijagnostiku, a u okviru njega će biti nova kapela. Ovaj objekat će se prostirati na površini od 1000m2 . U centralnom delu kompleksa biće formirana lokacija za izgradnju objekta koji će se prostirati na 1700m2 , za koji je predviđeno da bude pre svega Urgentni centar, ali u okviru koga će moći da se nalaze i druge ambulante značajne za funkcionisanje bolnice. Već posle završene prve faze bolnički krug će biti jedan potpuno definisan kompleks. Pored već postojeće kotlarnice na gas, u planu je i izgradnja nove kotlarnice na biomasu.

U trećoj fazi rekonstrukcije će se pristupiti tehnološkoj rekonstrukciji u okviru svakog od objekata. To podrazumeva potpuno prilagođavanje rada bolnice najsavremenijim standardima, funkcionalnu organizaciju, kao i napajanje instalacijom i opremom.

Na kraju prezentacije, predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević istakao je da je Gornji Milanovac jedna od tri opštine koje su Zaključkom Vlade Republike Srbije dobile sredstva za rekonstruisanje Opšte bolnice čime se šalje signal da Opšta bolnica u Gornjem Milanovcu ima svoju ulogu u društvu i da ima budućnost: „ Renoviranjem Opšte bolnice mi ćemo dobiti savremenu bolnicu prema najvišim standardima. Projekti rekonstrukcije su sveobuhvatni, tretiraju sve vrste izmena kako na instalacijama u okviru samog kompleksa bolnice, kako na novim projektima za infrastrukturu, parternom uređenju i projektima energetske efikasnosti. Značajno je naglasiti da će se u prvoj fazi izvoditi radovi na izgradnji novog objekta koji će se prostirati na 1000m2 , to je objekat palijativnog zbrinjavanja, kao i izgradnja još jedne kotlarnice koja će biti na biomasu. Imaćemo dve vrste goriva za toplotnu energiju, gas i biomasu, i sa tim ćemo postići dosta velike uštede na samom utrošku energije.“ Predsednik je naveo da Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije finansira rekonstrukciju, a da opština Gornji Milanovac finansira kompletnu izradu projektne dokumentacije.

V.d. direktor Opšte bolnice Gornji Milanovac, dr Predrag Šutić istakao je da je ovo velika investicija kako za bolnicu tako i za samu Opštinu: „ Uzimajući u obzir da neka značajnija rekonstrukcija bolničkog kompleksa nije rađena preko 30, pa i 40 godina, ovo je kapitalna investicija za bolnicu. U okviru bolničkog kompleksa do sada nismo imali Odeljenje palijativne nege. Međutim, kada razmotrimo starosnu strukturu stanovništva u našoj Opštini, sve više je starih ljudi kojima je potrebna ta vrsta nege i zbog toga se nametnula ideja da je potrebno napraviti odeljenje koje će hospitalizovati tu populaciju. Tu ne računamo samo na hospitalizaciju starih i iznemoglih lica, već i hospitalizaciju lica u nekim fazama bolesti. Osnivanjem ovakvog odeljenja, tim licima bi se pružila najbolja moguća nega, a sa druge strane ne bi se opterećivala neka druga odeljenja. Pored ovog odeljenja, dobićemo i zgradu za Odeljenje hitnog prijema. Lokacija ovog odeljenja je centralna, tako da će drugim odeljenjima formacijski biti lakše da se tu rade lekarske konsultacije za prijeme u toku noći, a nakon toga ukoliko bude bila potrebna hospitalizacija da se ti pacijenti voze na odeljenje na koje je potrebno. “ V.d. direktor bolnice rekao je da otvaranje novih odeljenja povlači i nova radna mesta i da će Bolnica uz saglasnost Ministarstva zdravlja dobiti nov broj zaposlenih.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar