Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Jolović pozvao ruskog, američkog i kineskog predsednika u Guču

post-title


OTVORENO PISMO

Vladimiru Vladimiroviču Putinu, predsedniku Rusije Donaldu Džonu Trampu, predsedniku Amerike Si Đinpingu, predsedniku Kine

Uvaženi predsednici,

Pozivam Vas da ove godine, od 10 do 12 avgusta, budete naši dragi gosti na 58. Saboru trubača u Guči. Da dođete i vidite naše lepo Dragačevo, čujete narodnu izvornu pesmu i najbolje srpske ali i svetske trubače.

Mi se u Srbiji se ponosimo svojom tradicijom, gostoprimstvom i dobrim domaćinima, koji više od pola veka Dragačevskog sabora trubača u Guči dočekuju goste sa svih strana sveta, predstavljajući na najbolji način svoju i poštujući kulturu i tradiciju zemalja iz kojih nam dolaze, uz geslo da tradiciju možemo voleti ili ne, ali je moramo poštovati.

Gospodine Putin, gospodo Tramp i Si Đinpink, kad dođete u srpsko Dragačevo zaboravićete na svakodnevne probleme, na ratove, na atomsko i hemijsko oružje, na sirotinju i one koji imaju više nego što im treba pa im ni to nije dosta. Ovde smo svi jednaki, veseli, radosni, svi se razumemo. Guča je najmirnije i najbezbednije mesto u svetu.

Videćete kako je u ovoj naš kraj utkana stara vokalna tradicija sa folklorom i glasovitim instrumentom trubom, koja, kako kažu, nigde ne zvuči kao u Guči.

Na ovom podneblju mlade generacije, izuzetno obrazovane i talentovane, svoju srpsku muzičku tradiciju oživljavaju svojim nadahnućima i snagom kakva se nigde ne sreće osim u Guči. U Guči se ne čuje truba samo iz Srbije, već i iz Evrope, Amerike, Rusije i čitavog sveta.

U Guči se događa nesvakidašnje okupljanje ljudi iz celoga sveta. A da je to tačno govori tradicija duga preko pola veka i 20 miliona domaćih i veliki broj stranih gostiju koji su posetili ovu malenu ali na daleko čuvenu varoš, koju pre neki dan celom svetu preporuči i Američka televizijka mreža CNN.

U Guči se okupljaju Slovenci, Hrvati, Albanci, Makedonci, Bošnjaci, Crnogorci, Mađari, Rumuni, Grci, Bugari, Austrijanci, Nemci, Englezi, Italijani, Francuzi, Rusi, Amerikanci, Kinezi... i nemaju ni jedan spor niti nerešen problem.

Dolaze da čuju čudesne zvuke nacionalnog srpskog instrumenta trube, a odlaze radosniji, zdraviji i tradicionalno mudriji.

Budite i Vi jedan od njih.

Uz trube naših majstora i šampiona, poznate dragačevske specijalitete kupus iz zemljanog lonca, sir, kajmak, proju, hajdučki ćevap, jagnjeće i praseće pečenje i hladno piće, mnogo će te se bolje razumeti a nama i celom svetu će biti bolje.

Čekamo Vas.

Slobodan Jolović, predsednik Saborskog odbora.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar