Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Naučni skup o poeziji Branislava Petrovića

post-title


U okviru projekta „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekst“ Institut za književnost i umetnost iz Beograda i Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ iz Čačka u okviru 55. Disovog proleća organizuju jednodnevni naučni skup „Prilozi za poetiku Branislava Petrovića“, koji se održava 10. maja od 11 časova u Čačku u prostorijama Regionalnog centra za profesionalni razvoj.

„Već prva zbirka Branislava Petrovića Moć govora (1961), najavila je pesnika širokog izražajnog raspona, nesvakidašnje autorske imaginacije i neobičnog, iskošenog pristupa stvarnosti i nasleđenim lirskim konvencijama. Petrović se poetički menjao prema svome neumoljivom unutrašnjem imperativu, tako da je svaka sledeća zbirka, sve do posthumno priređene knjige Žeževasion (2004), obeležena nekom vrstom zaokreta i preispitivanja. Šira pesnička publika je s oduševljenjem i odanošću prihvatala njegov duh pesničke igre, demistifikacije i remistifikacije, a kritika je u Petroviću prepoznala ne samo prijemčivost i zavodljivost, nego i vanrednu složenost pesničkih postupaka i značenja, neočekivanih i često protivrečnih.“ (dr Dragan Hamović, urednik skupa)

Prijavljeno je ukupno šesnaest tema za zbornik, a na samom skupu u Čačku su potvrdili učešće: Jovan Delić, Aleksandar Jerkov, Dragan Hamović, Đorđe Despić, Vladimir Dimitrijević, Nemanja Karović, Nedeljka Bjelanović, Olivera Nedeljković, Vladan Bajčeta, Nikola Marinković, Olja Vasileva, Milomir Gavrilović i Milica Lazović.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar