Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Nasip u Zablaću štiti oranice

post-title


Velika očekivanja od prve faze uređenja obala Zapadne Morave nizvodno od grada Čačka. Poplave više neće ugrožavati οκο 900 hektra.

[caption id="attachment_74938" align="aligncenter" width="641"] Deo sanirane obale Zapadne Morave, foto: V. Ilić[/caption]

Posle dva meseca intenzivnih radova, završena je prva faza uređenja obale Zapadne Morave u Zablaću čime je, konačno, oko 900 hektara plodne zemlje zaštićeno od poplava. Do jeseni će, kako je najavio direktor JP “Srbijavode” Goran Puzović, biti zaštićen čitav lokalitet - nasip će biti podignut sve do Vape - pa će, zahvaljujući ovoj investiciji, ubuduće mirniji biti i vlasnici parcela u Kukićima i Mršincima, selima nizvodno od Čačka.

- Zbog činjenice da su bile ugrožene velike poljoprivredne površine, Vlada je izdvojila 22 miliona dinara za sanaciju, ali je ostalo da se uredi još 150 metara, za koje ćemo sredstva obezbediti do jeseni - najavljuje Puzović.

Sagovornik “Novosti” kaže i da veliki problem predstavlja činjenica da se na ovakvim mestima već decenijama eksploatišu šljunak i pesak, što je slučaj i u slivu Velike i Južne Morave, pa menjanje “reljefa” korita reka ugrožava poljoprivredna zemljišta.

- Čačane će obradovati i vest da za tridesetak dana započinjemo zaštitu Borčeve hale, za šta su sredstva već izdvojena, ali se čeka da Grad završi izradu tehničke dokumentacije. U planu nam je i uređenje korita reke Čemernice. Trenutno se priprema idejno rešenje i do avgusta bi, po izdavanju građevinske dozvole, iz kredita Svetske banke mogli da započnemo realizaciju projekta - nabraja Puzović.

Od jeseni bi, kaže, trebalo da startuje i prva faza sanacije sistema za navodnjavanje na trasi Parmenac - Katrga, od brane, pa nizvodno šest kilometara. Radiće se i sekudarna mreža, pa će u sistem biti uključeno gotovo 300 hektara obradivih poljoprivrednih površina stavljenih u sistem. Taj kanal će biti dug 22 kilometra, a sa lokalnom samoupravom u Čačku se još usaglašava planska dokumentacije, jer postoji opcija da on ostane otvoren, ili će biti predloženo neko drugo tehničko rešenje.

NIKAD VIŠE 2014. I 2016.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je - podsećajući na katastrofalne poplave iz 2014. i 2016, kada se na obalama Morave pod vodom našlo oko 750.000 hektara - najavio da će poljoprivrednici ubuduće biti znatno bezbedniji, odnosno da se neće ponoviti štete koje su tada dostizale i 220 miliona dinara, samo u poljoprivrednim proizvodima.

Todorović, međutim, ističe i da postoje još dve kritične tačke, Borčeva hala i pravac Prijevor - Trbušani, za koje su “Srbijavode” već opredelile 40 miliona dinara. Novosti, V. Ilić



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar