Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Obrada podataka o ličnosti samo uz sudski nalog

post-title


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti doneo je rešenje kojim se Ministarstvu odbrane zabranjuje obrada podataka o ličnosti koji su sadržani u privremeno oduzetim privatnim informaciono-telekomunikacionim sredstvima.

[caption id="attachment_74933" align="aligncenter" width="675"] foto: Piksabej[/caption]

Kako se navodi u saopštenju, pristup podacima o ličnosti trenutno je omogućen na osnovu izjave koju potpisuju zaposleni u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane, odnosno bez sudskog naloga, što je, navodi Poverenik, u suprotnosti sa Ustavom.

„Imajući u vidu odredbe čl. 41 Ustava Srbije, koje jemče nepovredivost tajnosti pisma i drugih sredstava komuniciranja i predviđaju da je odstupanje dozvoljeno isključivo na osnovu odluke suda, kao i sve relevantne odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, pristanak sadržan u predmetnoj Izjavi ne može da predstavlja valjan pravni osnov za obradu podataka”, navodi se u saopštenju.

Dodaje da pristanak sadržan u predmetnoj Izjavi ne može predstavljati pristanak za obradu podataka o ličnosti, kako zbog odredbama čl. 10. i 15. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, tako i zato što ne predstavlja slobodno datu izjavu volje.

„Pristanak za obradu podataka o ličnosti mora predstavljati slobodno datu, neuslovljenu i nedvosmislenu izjavu volje lica, koje je na adekvatan način i blagovremeno informisano o svim aspektima obrade njegovih podataka, i koje ne sme trpeti nikakve posledice u slučaju uskraćivanja ili opoziva pristanka, što ovde očigledno nije slučaj”, navodi Poverenik.

Ističe da činjenica da je predmetna izjava sačinjena na osnovu naređenja ministra, koje nije dostavljeno Povereniku, a koje, prema navodima Vojnog sindikata Srbije, nosi oznaku „Vojna tajna - Poverljivo” govori u prilog navedenom.

Poverenik podseća da je Ministarstvo odbrane u aprilu ove godine upozoreno na nepravilnosti u obradi podataka, te da je zatražio da se dostave i odgovori na postavljena pitanja i sva relevantna dokumentacija, što Ministarstvo nije učinilo. Politika



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar