Mesna zajednica Družetići i osnovna škola „Ivo Andrić“ iz Pranjana, uz podršku opštine Gornji Milanovac, Kulturnog centra Gornji Milanovac i Turističke organizacije Gornji Milanovac i ove godine, već tradicionalno osmi put, organizovali su Ilindanske dane. Cilj održavanja ove manifestacije jeste da se srpska kultura, jezik, tradicija i folklor otrgnu od zaborava.

U ime domaćina, učesnike, goste programa i meštane Družetića i okolnih sela pozdravio je direktor osnovne škole „Ivo Andrić“ iz Pranjana Zoran Pantović, rekavši da ova manifestacija treba da bude suprotnost rijaliti programima koji se svakodnevno prikazuju na malim ekranima.

– Želja nam je da našim učenicima, našoj deci pokažemo da postoji i druga, lepša strana. Trudićemo se i dalje da ova manifestacija traje, da svake godine bude sve masovnija i uspešnija.

U ime opštine Gornji Milanovac prisutne je pozdravila zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić koja je ovogodišnje Ilindanske dana proglasila otvorenim.

– Opština Gornji Milanovac aktivno prati i podržava sve kulturne manifestacije koje se održavaju posebno na seoskom području naše opštine i pokušavamo da ih omasovimo. Tako je i kada je reč o ovoj manifestaciji, koja posle osam godine, svake godine ima veći broj učesnika i posetilaca.

Ispred udruženja građana „GM eko balans“ prisutnima se obratio Ivan Bešlagić koji je pozdravio učesnike kampa „Izviđačka avantura – Suvobor 2018“ i ujedno se zahvalio opštini Gornji Milanovac, Crvenom krstu Gornji Milanovac i osnovnoj školi „Ivo Andrić“ iz Pranjana koji su pomogli i podržali održavanje ovog kampa.

Prve večeri festivala, pored kulturno umetničkog programa i nastupa folklornih grupa KUD „Šumadija“ iz Gornjeg Milanovca i KUD „Fra“ iz Čačka, nastup je imala i pevačka grupa „Lira“ iz Čačka i književno društvo „Zapis“. Organizovana su i sportska takmičenja, šahovski turnir u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, turnir u stonom tenisu i malom fudbalu, kao i likovna kolonija. Uvaženi likovni umetnik iz Gornjeg Milanovca, Ilija Dražović, poklonio je zamenici predsednika opštine Jadranki Dostanić sliku sa ovogodišnje likovne kolonije.

Danas, drugog dana manifestacije, na programu je vašar.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here