Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Olakšice za početnike u poslovanju od 1. oktobra

post-title


Poreske olakšice za početnike u poslovanju primenjivaće se od 1. oktobra ove godine, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu finansija.

Prema izmenama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje koje su usvojene u decembru prošle godine, početnici u poslovanju biće oslobođeni plaćanja poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Ta novina odnosi se na zaradu osnivača preduzetničke radnje i zarade do devet novozaposlenih osoba, koje moraju da budu tek svršeni srednjoškolci, studenti ili osobe sa evidencije NSZ.

U Ministarstvu navode da oslobođenje mogu da ostvare poslodavci koji su osnovani firmu u periodu od početka primene zakona, odnosno od 1. oktobra 2018. godine do 31. decembra 2020. godine.

"Pravo na olakšice može da ostvari poslodavac - novoosnovano pravno lice, kao i novoosnovani preduzetnik koji je upisan u registar nadležnog organa, odnosno organizacije, i to kao pravo na oslobađenje od plaćanja poreza i doprinosa po osnovu zarade osnivača, odnosno po osnovu lične zarade preduzetnika, kao i po osnovu zarade zaposlenih i to najviše za devet novozaposlenih lica sa kojima je zasnovao radni odnos", navode u Ministarstvu finansija.

Uvođenje podsticaja za početnike u poslovanju ključna je novina i jedna od najvažnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije. Analiza poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju koju je realizovao NALED, pokazuje da uštede koje će po tom osnovu ostvariti preduzetnici idu i do 250.000 dinara godišnje po osobi kod isplate minimalne zarade.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar