Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



PU „Gradac 97“: Decembarska nagrada Čačka dolazi u prave ruke

post-title


Saopštenje PU "Gradac 97" povodom dodele Decembarske nagrade njihovom članu – Milenku Kostiću

– Poslovno udruženje „Gradac 97” čestita jednom od svojih osnivača, Milenku Kostiću, Decembarsku nagradu Čačka za 2018. To činimo i u ime drugih predlagača iz privrednog života našeg grada, Regionalne privredne komore – OJ Čačak, Foruma privrednika Čačka, Unije „Čačak 2000” i Udruženja poslovnih žena „Nadežda Petrović”.

Nagrada je pripala pravom čoveku i to najbolje znamo mi koji svakodnevno sa njim kontaktiramo, u poslu ili drugim povodom. Pružio je ruku, i finansijku podršku, mnogima od nas i pravnim licima našeg kraja, davao pozajmice, obezbeđivao poslove u Srbiji i inostanstvu. Sa njegove adrese otišla je pomoć bolnicama i drugim klubovima, mnogim ljudima koji su zapali u zdravstvene neprilike.

Poslovanje Kostićevih preduzeća posebna je priča. Ona nikad nisu bila u blokadi, nijedna njegova privatizacija nije završena neuspehom.

„Auto Čačak” u svojim ograncima u Srbiji – Čačak – Beograd – Novi Sad – Niš – zapošljava 800 radnika koji mesečno, u proseku, zarađuju 500 evra neto. Evo i podsećanja na početke „Auto Čačka”…

Milenko Kostić je 7. maja 1996. godine potpisao probni ugovor sa češkom „Škodom” za uvoz i prodaju automobila te kompanije na području Savezne Republike Jugoslavije, tada okovane sankcijama i pritisnute nevoljama svake vrste. Ugovor je bio sa teškim uslovom: ako za narednih 180 dana proda 500 „škoda”, ostaće u poslu.

Prvi šleper dočekao je ispred uprave u Konjevićima kod Čačka i to sa trubačima, baš zbog toga što je doba bilo teško. I do kraja te godine prodao hiljadu automobila.

Obdaren naročitim smislom za posao, ponetim iz zavičajnog Dragačeva, pre četiri i po godine doživeo je čast koju nikad neće zaboraviti.

Predsednik Češke Republike, Miloš Zeman, koji je aprila 2014. doputovao u zvaničnu posetu Srbiji, pravo sa aerodroma došao je u salon „Auto Čačka” na Novom Beogradu. Kostić i Zeman sprijateljili su se pre toga, i jednom prilikom češki predsednik primio je Čačanina u svom kabinetu i poslužio ga češkom rakijom.

G-din Kostić odnosno njegova firma „Auto Čačak komerc“ ove godine postala je generalni uvoznik „Iveko“ programa.

Kostić je još kao dečak od 12 godina počeo da trguje krečom, sam vodeći volovsku zapregu iz rodne Kotraže u Dragačevu do 30 kilometara udaljenog Čačka. Zatim je nadničio u brodogradilištu na Korčuli i čačanskom preduzeću „Sima Saraga”, kao radnik. Od 1983. bio je zastupnik „Pansirovine” na placu u Konjevićima, gde je početkom 1991. osnovao „Auto Čačak”. Nedavno je, recimo, čačanskoj Bolnici poklonio aparat za laparaskopiju, vredan 11,5 miliona dinara. Pre toga, odlučio je da ga operišu čačanski lekari, iako je mogao da bira bolnicu u Londonu ili Briselu, a ovde se razočarao kad je video sa čim doktori rade. U bolnici su mu kazali da novi aparat košta od 5,5 do 12 miliona dinara a on, izlazeći sa odeljenja, uzvratio da kupe najskuplji i pošalju mu fakturu.

G-din Kostić sve što je do sada stvorio nije došlo slučajno već je to posledica vrednog rada. Ali, ne može se bez božije volje i pomoći, ume da kaže Kostić. Zbog toga je sagradio dve crkve u zavičaju svojih roditelja, Kotraži i Rtima, na očevini i majčevini, a obe su, u doba svoje vladavine, porušili Turci.

Iz dana kad je dovršavao bogomolju Sv. Pantelejmona (obeležava se 9. avgusta) u Kotraži, potiče i jedna istinita anegdota. Graditelji, i mesni pop sa njima, smatrali su, pošto je dobročinitelj čovek imućan i na glasu, da bi trebalo da odvoji još nešto para i postavi gromobran na kupolu. Ali, Kostić se, sa istančanim osećajem za ulaganje novca, lako odbranio od dodatnog troška, odgovorivši im:

– Neće, valjda, Bog da gađa u svoju kuću.

Milenku Kostiću, koji 15. decembra navršava 65 godina života, čestitamo na svemu što je postigao kao najuspešniji privrednik u ovom delu Srbije, navodi se u saopštenju Poslovnog udruženja „Gradac 97”.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar