Da bi dobili dozvolu za rad vrtići moraju imati dvorište, protivpožarne izlaze, obezbeđenu zaštitu objekta, adekvatan prilaz… Ovo su najznačajnije novine novog Pravilnika o bližim uslovima za osnivanje, početak rada i obavljanje delatnosti predškolskih ustanova, koji je usvojilo Ministarstvo prosvete.

foto: D. Dozet

Kako navode u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uslovi propisani Pravilnikom, sadrže minimum zahteva koje osnivač predškolske ustanove treba da obezbedi. Prostor, oprema i didaktička sredstva treba da budu u funkciji vaspitno-obrazovne delatnosti, poštujući pritom da celokupan prostor ustanove bude bezbedan i podsticajan za aktivnosti, u skladu sa zakonom.

– Pravilnici koji su prestali da važe doneti su pre 25 godina, te je bilo neophodno donošenje novog u skladu sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, novim zakonom kojim se uređuju osnove sistema obrazovanja i vaspitanja i novim pedagoškim, arhitektonskim, zdravstvenim, sanitarno-higijenskim, ekološkim i drugim zahtevima, u najboljem interesu dece predškolskog uzrasta – ističu u Ministarstvu.

NOVA PRAVILA

Pravilnik je stupio na snagu 19. februara i od tada se primenjuje u postupku verifikacije predškolskih ustanova. Postupci započeti do dana stupanja na snagu ovog pravilnika okončaće se po do tada važećim propisima.

– U postupku utvrđivanja ispunjenosti uslova u pogledu prostora, opreme i didaktičkih sredstava, po zahtevima za verifikaciju novih predškolskih ustanova, kao i za verifikaciju postojećih ustanova u novom sedištu ili izdvojenom odeljenju, relevantan je novi pravilnik – kažu u Ministarstvu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here