Međunarodna premijera filma „Donjecka Vratarnica“ Natalije Batrajeve održana je 25. marta u Ruskom Domu u Beogradu, povodom 20 godina od bombardovanja SR Jugoslavije.

Film će pred čačanskom publikom biti prikazan u četvrtak, 4. aprila u Velikoj sali Doma kulture. Ulaz je slobodan, a početak je u 19:30 časova. Posle prikazivanja će biti održan razgovor sa režiserom filma.

Film govori o igumaniji Sveto-Iverskog manastira i njenoj pomoćnici, koje su se iznenadno našle u epicentru rata u Donbasu.

Kadrove manastira u cveću i radosnih lica prekidaju reski rafali automata…

Igumanija Mihaila je sadila kupus u bašti, kad je avion napravio prvi nalet i počeo da bombarduje aerodrom, koji se nalazi pored manastira. Savremeni kadrovi se smenjuju kadrovima hronike Drugog svetskog rata i gledalac više ne razlikuje ni vreme ni mesto događaja… Srbi, koji napuštaju svoje domove pred dolaskom Nemaca ili žitelji Donbasa? „Ja sam vaša gošća iz prošlosti. Hoćete da vam kažem vašu budućnost?“ – govori junakinja filma i na ekranu se ređaju fotografije Kosova, Južne Osetije, Donjecka…

Za međunarodnu premijeru „Donjecke vratarnice“ – prvog filma Donbaske triologije, nije slučajno izabrana Srbija: put režisera u dokumentaristiku, počeo je upravo na Kosovu… oko razrušenog manastira Zočište.

U ovom trenutku film zauzima vodeća mesta na ruskim kinofestivalima:

Najbolji kratkometražni film festivala „Rusija“; gran-pri festivala „Sveti Vladimir“ i „Večernji zvon“; najbolji debitantski dokumentarni film festivala „Lučezarni anđeo“; najbolja režija festivala „Radonjež“; najbolji film festivala „8 žena“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here