Svetski dan borbe protiv multiple skleroze (MS) obeležava se sutra, a u Srbiji taj zdravstveni problem ima oko 9.000 pacijenata.

Prof. dr Dragana Obradović kaže da prvi simpromi bolesti mogu biti različiti, kao što su trnjenje jedne strane tela, problemi sa vidom, vrtoglavica, osećaj slabosti, ali da se u Srbiji misli na MS i da se pacijentima rano postavlja dijagnoza.

“Važno je što ranije postaviti dijagnozu, kako bi se ranije počelo sa terapijom. Uz odgovarajuću terapiju moguće je bolest staviti pod kontrolu”, rekla je ona pred početak skupa “Zaustavimo zajedno MS u Srbiji” koji je organizovala Platforma Srbije.

Podseća da pre samo dvadesetak godina nije postojala terapija za tu bolest, a da danas ima 14 registrovanih lekova, od kojih su četiri dostupna pacijentima u Srbiji.

“Najveći problem u Srbiji je što se leči samo 12 odsto pacijenata. U Makedoniji terapiju dobija 30 odsto pacijenata, u Hrvatskoj i Crnoj Gori svi se leče”, istakla je ona.

Podseća da ukloliko se neko razboli od MS sa 20 godina, a ne leči se, sa 40 hoda pomoću štapa, a sa 45 završava u invalidskim kolicima.

MS je autoimuna, degenerativna bolest centralnog nervnog sistema koja pogađa populaciju od 20 do 40 godina.

Izvor:B92

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here