Ukoliko na našem drumu, vlasnik vozila bude zatečen u prekršaju rizikuje da ga policija isključi iz saobraćaja, skine tablice ali i da plati kaznu od 5.000 do 20.000 dinara.

Svi koji imaju ugrađen TNG (auto-plin) uređaj u vozilu, bez obzira da li voze na auto-plin ili benzin (bitno je da je uređaj u vozilu) moraju da imaju važeći atest! I u slučaju da je vozilo registrovano, a da je prošlo pet godina od ugradnje TNG uređaja, ili 10 godina od proizvodnje TNG boce (nije bitan datum ugradnje) neophodno je da se uradi novi atest!

Ukoliko na našem drumu, vlasnik vozila bude zatečen u prekršaju rizikuje da ga policija isključi iz saobraćaja, skine tablice ali i da plati kaznu od 5.000 do 20.000 dinara!

Iako naši turisti koji automobilom idu do željenih destinacija, po pravilu, nemaju problema jer im niko na granici ne traži atest prilikom ulaska u Makedoniju, Grčku, Crnu Goru, BiH, Hrvatsku, Sloveniju. To ne znači, a pojedinci su imali takva (ružna) iskustva, da ih saobraćajna policija kod sve češćih organizovanih akcija „Tispol“ kontrole saobraćaja (sinhronizovano se sprovodi u 28 zemanja Evrope) neće zaustaviti i kontrolisati da li imaju važeći atest!

Pri tome u Grčkoj, što nam je potvrdilo nekoliko naših čitalaca, tamošnji policajci naplaćuju kaznu od 500 evra kada težina vozila deklarisana u saobraćajnoj dozvoli ne odgovara činjeničnom stanju zbog ugrađenog TNG uređaja!

Kazne su svuda paprene! Nema „razgovora“ sa saobraćajcem, na šta su naši vozači navikli. Uz skoro obavezno isključenje iz saobraćaja slede i paprene kazne koje se kreću i do par hiljada evra. U Crnoj Gori je najmanja kazna za nedostatak atesta – 60 evra, a na primer u Austriji će vas policija ispratiti do granice i za to će vam naplatiti 3.000 evra.

Cena atestiranja u Srbiji (Centar za motorna vozila) je 6.000 dinara i važi pet godina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here