Vlada Švajcarske daće 117.000 franaka za projekat međuopštinske saradnje. Reč je o partnerstvima lokalnih samouprava zarad unapređenja javnih finansija, pružanju usluga pre svega osobama sa invaliditetom i na pravovremenom i preventivnom reagovanju u cilju zaštite od elementarnih nepogoda.

Koliko su pravovremene informacije u slučaju elementarnih nepogoda značajne, iskusili su gradovi i opštine u slivu Zapadne Morave.

Da je ranije postojala mogućnost zajedničkog preventivnog delovanja, verovatno bi šteta od poplava početkom juna ove godine bila manja.

Sada je njih 18 povezano i zarad bolje međusobne komunikacije i informisanja građana imaju objedinjenu internet platformu.

“Želimo da te informacije koje dobijamo u vremenu pre, neposredno pre elementarne nepogode adekvatno, odnosno kvalitetno, obradimo i analiziramo i informaciju dalje dostavimo, odnosno učinimo dostupno za građane i za sve one druge koji treba nešto da učine kako pre elementarne nepogode, tako i u toku same nepogode”, rekao je Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja za poslove civilne zaštite GU Kraljeva.

U Čačku već funkcioniše “Situacioni centar” posredstvom koga građani lakše mogu da dođu do potrebnih informacija, pomoći, ali i prijaviti štete od elementarnih nepogoda.

Umrežavanje i međuopštinska saradnja su od izuzetnog značaja.

“Svima nama će biti dodatni motiv da iskoristimo šansu koju je novi Zakon o lokalnoj samoupravi predvideo udruživanjima gradova i opština u slivu Zapadne Morave u formiranju jedne zajedničke službe, u cilju smanjenja rizika od elementarnih nepogoda”, naveo je Milan Bojović, pomočnik gradonačelnika Čačka.

Sistem za prikupljanje i razmenu podataka u oblasti vanrednih situacija u slivu Drine uspostaviće osam lokalnih samouprava.

“Znači da će svaka lokalna samouprava u slučaju elementarne nepogode na jedan vrlo brz i efikasan način saznati čime raspolažu okolne lokalne samouprave kada je u pitanju oprema, sredstva, mehanizacija i sve ostalo što bi im moglo biti od koristi”, istakao je Ljubinko Đokić, pomočnik gradonačelnika Loznice.

Za pravovremeno informisanje građana, biće izrađena i besplatna android aplikacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here