Veliko interesovanje za veče komedije

Ivanjica – Dve glumačke družine, jedna sastavljena od vrhunskih imena naše scene na daskama iz Zvezdara teatra, a druga od ivanjičkih junoša, Amaterskog pozorišta mladih iz ove varošice, obeležile su svojim komedijama današnje popodne na desetoj „Nušićijadi”.

Profesionalnici su igrali čuveni „Veliki talas” u kome Dunja živi sa bakom Natalijom u stanu od 150 kvadrata, koja nipošto ne dozvoljava da se tu useli i njen verenik Marko. A junoše iz ovog mesta pod Golijom i Javorom prikazali su kako izgleda deoba nasledstva među Srbima i takođe pobrali zaslužene aplauze u gledalištu ispred velike scene ovdašnjeg Doma kulture.

Mladi Ivanjičani u predstavi

Mladi Ivanjičani sa puno žara i lepo naučenim tekstom prikazali su narav Agatona Arsića, sreskog načelnika u penziji, Tanasija Dimitrijevića, trgovca, i Proke Purića, opštinskog činovnika, kao i njihovih lepših polovina Simke, Vide i Gine, koji su se polakomili da podele imovinu bogatog umrlog pretka, koja im nije bila ni zaslužena ni suđena.

Branislav Nušić (Beograd 1864 – Beograd 1938) napisao je „Ožalošćenu porodicu” 1934, premijerno je izvedena sledeće godine i verovatno ne postoji glumačka trupa na našim prostorima, od malih do najvećih, koja nije imala taj komad na repertoaru. Ovo danas u Ivanjici, u izvođenju mladih meštana, bilo je samo najnovija premijera.

Ivanjički Agaton, Tanasije i Proka

Slavni komediograf je, inače, 1887. godine objavio pesmu „Pogreb dva raba”, kritikujući vlast kralja Milana i bio zbog toga osuđen na dve godine zatvora, a izdržao je jednu, u Požarevcu.

Kralj ga je primio 1889, posle čega je ministar inostranih dela dodelio diplomatsku službu književniku, pa je narednih deset godina službovao u srpskim konzulatima u Bitolju, Prištini, Skoplju, Solunu i Serezu. Sa srpskom vojskom 1915. prešao je Albaniju.

Izvor: RINA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here