Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” već niz godina tokom celog oktobra obeležava Dečju nedelju. Kroz raznovrsne programe Odeljenja za decu i mlade za mesec dana prošlo je više od 1.200 čačanskih predškolaca i osnovaca.

Već polovinom septembra prve organizovane grupe predškolaca (oko 500) i učenika (oko 300) iz osnovnih škola „Vuk Karadžić”, „Dr Dragiša Mišović”, „Milica Pavlović”, „Ratko Mitrović”, „Sveti Sava”, „Stepa Stepanović”, „Filip Filipović”, i „1. novembar”  posetile su Biblioteku i učestvovale u sadržajima koje su za njih pripremili bibliotekari.

Najmlađe sugrađane, u okviru akcije „Čitam i rastem”, posetili smo u njihovim vrtićima i proveli nezaboravne trenutke čitajući omiljene pesmice i priče. Mališani nisu skrivali oduševljenje i radost u druženju sa knjigama i bibliotekarima.
Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” od  2016. godine sa uspehom realizuje kviz za predškolce „Bibliogenijalci” u kome učestvuju predškolske ustanove „Moje detinjstvo” i „Radost”.

Ovog oktobra kviz znanja započeli smo najpre sa mališanima iz Predškolske ustanove „Radost”. Tim povodom ukupno 366 predškolaca imalo je priliku da poseti novu zgradu Biblioteke i da kroz priču sa bibliotekarima sazna kako se postaje član, koja su njihova prava i obaveze i koje su najinteresantnije knjige namenjene njihovom uzrastu. Učestvujući u kvizu deca su svojim odgovorima pokazala koliko poznaju pesme za decu i junake iz bajki, kao i koliko su vešti u odgonetanju zagonetki i rešavanju logičkih zadataka. NJihove dobre rezultate na kvizu, trud i zalaganje Biblioteka će nagraditi 20. novembra, povodom Svetskog dana deteta, kada će za njih učenici drugog razreda OŠ „Dr Dragiša Mišović” odigrati predstavu „Mravić đačić” po tekstu Bogdana Paunovića, školskog bibliotekara.

Biblioteka je neraskidiva karika u obrazovanju i vaspitanju svakog deteta i zato se bibliotekari trude da zajedničkim aktivnostima sa vaspitačima, učiteljima i profesorima uvek istaknu važnost čitanja i druženja sa knjigom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here