Statistika pokazuje da se u svetu godišnje koristi oko 500 milijardi plastičnih kesa, a za njihovu proizvodnju utroši se 60 miliona barela nafte.

Za razgradnju je neophodno najmanje 400 godina, ali razgrađene hemikalije još dugo i nakon toga zagađuju životnu sredinu.

Upotreba plastičnih kesa u Srbiji traje isuvoše dugo smatraju stručnjaci i napominju da nam je njihovo korišćenje prešlo u naviku.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Nekada su se prilikom odlaska u kupovinu koristili cegeri, platnene torbe, a danas nam je lakše da platimo plastičnu kesu na kasi kod prodavca.

Istraživanja pokazuju da ih upotrebimo jednom, eventualno dva puta, a onda one završe u prirodi i zagađuju životnu sredinu.

“Svedoci smo užasnih slika duž nekih reka, u trenutku nabujalih reka, voda donese plastične kese koje se zakače za stabla, grane, a onda kada nastane sušni period vidimo te iste kese koje vise. To je ružan prizor, ali i izuzetno opasan problem za zdravlje našeg stanovništva”, izjavila je agenciji MNA docent na Katedri za industrijski menadžment dr Neda Nikolić.

Prema njenim rečima, razgradnja kesa traje jako dugo, od 50 do 100 godina.

“Imate biorazgradive kese za koje se tvrdi da je period razlaganja godinu dana, ali količina tih kesa toliko velika da smo neprekidno iz godine u godinu zatrpavani i da onda nemate razgradnju za godinu, već imate kontinuirano dodavanje količine otpada”, istakla je Nikolić.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Uredba o naplati plastičnih kesa donekle je smanjila njihovu upotrebu, ipak zabrana bi mnogo toga rešila.

“Mislim da je to jedno od rešenja, jer prosto moramo za neke stvari da reagujemo tako, da idemo u neke druge krajnosti pošto jako puno kasnimo, nekih 30 godina u odnosu na onaj region čiji deo želimo da budemo”, naglasila je Nikolić.

I pojedini Čačani smatraju da bi što pre trebalo zabraniti upotrebu plastičnih kesa.

“Koristim ceger, ali kad ga ne ponesem kupim plastičnu kesu. Manje ih koristim zato što nisam pobornik upotrebe istih”, rekla je jedna Čačanka.

“Sada svi koriste više kese, ali da je sreće pa da se nikada nisu ukidale papirne kese. Cegere, torbe treba pod hitno vratiti”, izjavio je jedan Čačanin.

Problem skupljanja kesa i njihova prerada (recklaža) nisu najveći problemi. Glavni problem je supstitucija plastičnih kesa ili neka adekvatna i ekološki prihvatljiva zamena.

Za proizvodnju papirnih kesa koje se razgrađuju, potrebno je mnogo više novca. Proizvodnja papira dodatno poveća seču šuma kako bi se obezbedio repromaterijal.

Zanzibar je bila prva država u svetu koja je zabranila distribuciju plastičnih kesa. Sledile su je još neke.

Plastične kese u Srbiji od januara više neće moći da se koriste u prestonici. Za druge gradove i opštine ta tema još uvek nije na dnevnom redu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here