Vlada Srbije utvrdila je uredbom prostorni plan za izgradnju koridora auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina (tzv. Moravski koridor), objavljeno je u Službenom glasniku.
U ovom planu detaljno se navodi korišćenje, uređenje i zaštite područja ovog koridora na delovima teritorija Kraljeva, Kruševca i Čačka i opština Varvarin, Vrnjačka Banja, Trstenik i Ćićevac.
Opisuje se trasa budućeg auto-puta, čija izgradnja je počela u decembru prošle godine u mestu Jasika u blizini Kruševca, pa se, između ostalog, kod petlje Preljina predviđa izgradnja objekta za potrebe službe hitne pomoći i vatrogasne jedinice, kako bi se odatle, u slučaju potrebe, moglo najbrže reagovati kako na Koridoru 11, tako i na auto-putu Pojate – Preljina.
– Ovaj centar bi mogao da sadrži i helidrom – navodi se u dokumentu.
Auto-putem biće povezana tri okruga: Rasinski, Raški i Moravički sa koridorima 10 i 11, odnosno pola miliona ljudi koji žive u centralnoj Srbiji.
Takođe, u analizi se daje pregled stanja na terenu u vezi sa životnom sredinom u zoni Zapadne Morave i navode ograničenja u pogledu kvaliteta životne sredine pa se kaže da postoje periodične poplave i bujice, neregulisano pitanje odvođenja komunalnih otpadnih voda, veliki broj nehigijenskih smetlišta…
Na trasi budućeg auto-puta biće izgrađene brojne telekomunikacione stanice, parkirališta i odmarališta, marketi, regulacije toka i pritoka Zapadne Morave, izgrađeni mostovi…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here