Šef tima za praćenja korona virusa na teritoriji grada Čačka, dr Mihailo Luković izjavio je da se bez preke potrebe više neće raditi testiranja na korona virus, a da će ljudi sa simptomima biti upućeni na kućno lečenje i izolaciju.

Foto: RINA

“Imamo prisustvo virusa u Čačku, stanje se svakodnevno prati i prilagođavmo se. Epidemija jeste u uzlaznoj putanji i još uvek nije dostigla svoj maksimum. Ono što je ohrabrujuće jeste da svi slučajevi koji su do sada izolovani imaju blagu kliničku sliku i dobrog su opšteg stanja. Prati se i stanje deteta koje ima simptome korona virusa”, rekao je dr Luković.

On je istakao da je u izolaciji u trenutno preko 300 osoba u Čačku, uključujući i kinekse radnike. Luković je demantovao spekulacije da su doktorke ZZJZ  teško bolesne i apelovao na medije da ne objavljuju senzacionalističke, a neproverene informacije.

U Čačku, kao i u celoj državi, od sinoć je na snazi vanredna situacija. Zatvorene su predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, fakulteti.

“Odmah nakon što je predsednik proglasio vanrednu situaciju sproveli smo naredbe na lokalnom nivou. Pored toga što ne rade vrtići i škole, gradski saobraćaj se odvja po vikend režimu. Inspekcije vrše posebne kontrole ugostiteljskih objekata, Crveni krst dostavljaće hranu i lekove starim licima kojima je to potrebno”, izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Načelnica Školske uprave Moravičkog okruga, Slađana Parezanović, istakla je da će direktori svih škola u toku dana dobiti elektronska uputstva o tome na koji način će se sprovoditi elektronska nastava.

Foto: RINA

“Ministarstvo prosvete i Školska uprava biće svima na raspolaganju, kako bi olakšali novonastalu situaciju učenicima i roditeljima. U školskim prostorijama ćemo sprečiti preterano okupljanje zaposlenih i svi koji su to u mogućnosti obavljaće svoje obaveze u kućnim uslovima. Obrazovni sadržaji biće dostupni na određenim televizijskim kanalima kako bi mogao da se realizuje proces nastave”, rekla je Slađana Parezanović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here