Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da se nada da će Evropska unija (EU) čuti “vapaj” i da neće stati na stranu vlasti jer, kako je rekao, “put kojim je krenuo aktuelni režim nije dobar i ne vodi ka dobrome”.

“Nadam se da EU neće sebi dozvoliti da bude na strani jednog nedemokratskog, zdravstveno nebezbednog i protivustavnog izbornog procesa jer bi to značilo da EU nije na strani Srbije, odnosno da ne želi dobro srpskom narodu i državi”, rekao je Obradović na konferenciji za novinare kod stepeništa Skupštine Srbije gde štrajkuje glađu.

“Uveren sam i nadam se da to neće biti slučaj”, rekao je Obradović, “i zato ćemo pisati brojnim evropskim ali i i svetskim adresama i na Istoku i na Zapadu da bi se ovaj vapaj čuo i da bi eventulano svi zajedno našli načina da prevazidjemo ovu političku krizu”.

On je naglasio da je pandemija u zamahu u svetu i da nema ni jedne države u Evropi koja je nastavila sa svojim izbornim radnjama sem Srbije. Govoreći o skupu podrške koji je za popodne najavljen kod Skupštine, on je ponovo zamolio sve koji dodju da poštuju zdravstvene mere distance od dva metra, da nose maske i u miru, ćutanjem, izraze svoje nezadovoljstvo i da se uzdrže od bilo kakvog skandiranja.

On je rekao da zna za zabranu okupljanja više od 50 ljudi ali da ne može da zabrani ljudima da dođu ako žele.

“Skup treba da se razlikuje u svemu od skupa Srpske napredne stranke, koji je ovde održan pre nedelju dana, da bude gandijevski, nenasilan, hrišćanski”, rekao je Obradović.

Kako je napomenuo, poziv na ‘protrest ćutanjem’ uputili su građani okupljeni u Fejsbuk zajednici ‘Sloboda, sigurnost i pravda za sve’.

On je rekao da su njega i stranačkog kolegu Ivana Kostića, sa kojim zajedno štrajkuje glađu, juče pregledali lekari i da nemaju zdravstvenih tegoba.

Predsedništvo Dveri: Pisali smo patrijarhu

Predsedništvo pokreta Dveri saopštilo je da će narodni poslanik Dragan Vesović danas predati pismo poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Irineju o razlozima za štrajk glađu Boška Obadovića i Ivana Kostića.

Takođe, u saopštenju se navodi da će Dveri informisati sve ključne političke aktere na istoku i zapadu o svemu što se trenutno dešava na stepeništu Doma Narodne skupštine, gde Obadović i Kostić štrajkuju.

“Zabrinuti smo za zdravlje Boška i Kostića, jer je već osmi, odnosno šesti dan kako ne jedu”, istaknuto je u saopštenju.

Dveri navode da im je jasno zašto predstavnici vlasti i režimski mediji ignorišu štrajk gladju dvojice narodnih poslanika opozicije.

“Ali, ne možemo da verujemo da javni medijski servis, RTS, koji plaćaju svi gradjani, ne odgovara na zahtev za večernju emisiju uživo u trajanju od 60 minuta u kojoj bi Obradović i Kostić objasnili razloge za štrajk gladju”, naglasile su Dveri, napominjući da već tri dana ćute i Ustavni i Upravni sud i ne izjašnjavaju se o protivustavnom nastavku izbornog procesa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here