Kraj je maja i pravo je vreme za  rasađivanje rasada  razičitog povrća. Vredni  proizvođači  iz  čačanskog  kraja  već su rasad  izneli na  Zelenu pijacu i  uglavnom ovu robu  prodaju   poznatim kupcima. Poljoprivredni stručnjaci  savetuju  ratare da kod  rasađivanja,  prvenstveno  paprike , rasad  najpre  dezinfikuju  da ne dođe do problema  na parcelama.  Dugogodišnji  proizvođači rasada  kažu da je posao odgovoran i naporan , ali da  je profitabilan.

Stančići, Baluga , Mojsinje , Trnava  neka su  od čačanskih sela poznata po proizvodnji   rasada. Mnoga  domaćinstva  duže od  dve decenije bave se ovim poslom vrlo uspešno  i  godišnje  za tržište pripreme  više od  20 hiljada  rasada  paprike, paradajza, krastavčića.

Rasad  na Zelenoj  pijaci  u  Čačku kupuju   na veliko  kupci  iz   Kosjerića, Požege, Užica. Ima I onih koji  uzimaju rasad za  kućne potrebe u  manjim količinama I uvek  kod  poznatih proizvođača. Kažu , najsigurnije  je .

Kvalitet   semena ,  ponašanje  rasada  , kako kažu  poljoprivredni stručnjaci ,  momenat rasada , primena  agrotehničkih mera , samo su neki od faktora  koji  utiču na  rod.  Vremenske prilike  , ipak najviše.  Saveti upućeni proizvođačima   rasada  paprike    slični su  I  za druge kulture.  Rasada će  na   pijaci   u  Čačku,   kažu  proizvođači,  biti  najverovatnije do   kraja  juna iako je vreme  nestabilno. Zbog  epidemiološke situacije kasnilo se sa početkom prodaje, ali  ističu  nisu nezadovoljni  I očekuju  značajan  prihod.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here