Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Kreću pregovori o povećanju minimalca

post-title


Više od 350.000 ljudi ovih dana intenzivno razmišlja hoće li biti povećanja njihove minimalne zarade od 30.022 dinara. Jer avgust i septembar, bili su svih prethodnih godina, upravo meseci kada se odlučivalo o rastu minimalca za narednu godinu. Pitanje je još "vruće" imajući u vidu da je ove godine mnogo više poslodavaca koji teško mogu da povećaju plate, ali i s druge strane, mnogo radnika koji su zbog korona krize u težoj finansijskoj situaciji nego 2019.

Prošle godine Vlada je prelomila i povećala minimalac sa 27.000 dinara na oko 30.000 dinara, tačno 10. septembra. Danas, pregovori oko minimalne cene rada još nisu počeli , a krajnji zakonski rok za dogovor između države, sindikata i poslodavaca je 15. septembar. Za petak, prekosutra, najavljen je kolegijum sve tri strane, i tada bi moglo nešto više da bude poznato.

- Niko ne poziva na pregovore, što je neuobičajeno za sredinu avgusta, koja je godinama rezervisana za to - rekao je Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije za Novosti.

A, još 2018. godine dogovoreno je da minimalac po okončanju treće godine dostigne vrednost minimalne potrošačke korpe. Po toj računici, sada bi minimnalna zarada trebalo da bude 37.700 dinara. I to bi u odnosu na trenutni minimalac bilo povećanje za oko 7.700 dinara.

Sindikati su, međutim, svesni da bi ovoliko povećanje teško moglo da bude usaglašeno, tim pre, što je većina poslodavaca već finansijski podbacila, a pritom imaju i nezvesnost koju nose jesen i zima. "Mi ćemo tražiti ono što je dogovoreno, ali smo istovremeno svesni okolnosti", kaže nam predstavnik jednog sindikata.

Prema istraživanju Unije poslodavaca Srbije, najveći broj privrednika, čak 85 odsto smatra da nema mesta povećanju minimalne cene rada. Ostali bi pristali, ali pod uslovom da im dražava smanji troškove poslovanja iz ugla poreskih obaveza.

Od 2010. godine država je povećavala minimalac osam puta. Na zahteve sindikata za povećanje najniže zagarantovane zarade u zemlji nije pristajala u 2014. i 2016. godini. Minimalac je u 2018. povećan za 10 odsto, u 2017. godini za šest odsto, a prošle godine za 11,1 procenata, što je bilo najveće povećanje.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar