Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačak ima 1.716 privrednih društava i 5.213 radnji

post-title


Prema podacima Agencije za privredne registre iz 2019. godine, uČačku posluje 1.716 privrednih društava, od čega je 98,63% mikro i malih preduzeća, 1,14% srednjih preduzeća i 0,23% velikih preduzeća. Čačani poseduju i prepoznatljiv preduzetnički duh, po kome su poznati još iz vremena SFRJ. U skladu sa tim, prema podacima Agencije u razdoblju 01.01.-31.12.2019. godine, broj aktivnih preduzetničkih radnji u Čačku je bio 5.213 – saopštila je Gradska uprava za lokalni ekonomski razvoj.

„Kao posebno važne vidimo investicije nemačkih kompanija „Forverk” i „Viland ilektrik” jer je to sigurna reindustrijalizacija Čačka i doprinosi srednjeročno značajnom zapošljavanju naših sugrađana. Sa druge strane, realno je očekivanje da će rad ovih kompanija kada dostignu pune kapacitete biti dobar podsticaj i za lokalna preduzeća koja mogu postati dobavljači u tim sistemima, zatim da će doprineti povećanju izvoza i boljim spoljnotrgovinskim bilansima Čačka, kao i da će korist imati i sektor usluga. Uspešnost pomenutih investicija i već dokazano povoljno poslovno okruženje će biti dobra osnova i za potencijalne nove investicije” - navodi se u dokumentu Uprave.

Realno je očekivanje, da će ostvarivanjem zarada zaposlenih u pomenutim kompanijama u narednim godinama, porasti značajno ukupna kupovna moć, kao i potrošnja na teritoriji grada Čačka. Efekte od zarada novozaposlenih će osetiti i lokalni privrednici i preduzetnici u Čačku i to u različitim delatnostima – ugostiteljstvo, trgovina, saobraćaj, kulturna delatnost, sport i rekreacija, itd. Izvozna orijentacija investitora će povoljno delovati na spoljnotrgovinski bilans Čačka, ali i Republike Srbije, povećanjem izvoza pre svega. Kompaniji „Forverk” su klijenti najpoznatiji automobilski brendovi – Audi, BMW, Daimler, VW, Porsche, Mini i mnogi drugi, i proizvodnja iz Čačka se plasira pomenutim brendovima, što Čačak pozicionira na mapi automobilske industrije u Evropi. Period implementacije investicionog projekta te kompanije u Čačku je 2019 – 2024. i u tom periodu je predviđeno zapošljavanje 1.000 radnika na neodređeno vreme.

Statistički podaci Regionalne privredne komore Kraljevo – organizaciona jedinica Čačak, koji pokazuju pojedina kretanja i trendove u privredi Čačka, stoje ovako: ukupan izvoz sa teritorije Čačka u 2019. je bio oko 198.000.000 EUR. Dakle deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni je oko 170.000.000 EUR, procenat pokrivenosti uvoza izvozom je 53,8%. Iz Čačka se najviše izvozi u EU, Nemačku (24%), zatim u Bosnu i Hercegovinu (11%), Crnu Goru (10%), Hrvatsku (5%), Belgiju (5%), Italiju (4%), Makedoniju (3%). U Čačak se najviše uvozi iz EU, Češke (30%), Italije (23%), Nemačke (10%), Kine (5%), Turske (4%), Bosne i Hercegovine (3%).

Polovinom 2019. Čačak je imao 109.568 žitelja. Pad broja stanovnika na području grada kreće se godišnje od 700 do 900 stanovnika. Na teritoriji našeg grada u poslednjih pet godina rodi se po 950 do 1.000 beba što znači da je zaustavljen pad broja rođenih, ali je istovremeno mortalitet ostao izuzetno visok, godišnje i do 1.700 stanovnika.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar