Prema podacima Agencije za privredne registre iz 2019. godine, uČačku posluje 1.716 privrednih društava, od čega je 98,63% mikro i malih preduzeća, 1,14% srednjih preduzeća i 0,23% velikih preduzeća. Čačani poseduju i prepoznatljiv preduzetnički duh, po kome su poznati još iz vremena SFRJ. U skladu sa tim, prema podacima Agencije u razdoblju 01.01.-31.12.2019. godine, broj aktivnih preduzetničkih radnji u Čačku je bio 5.213 – saopštila je Gradska uprava za lokalni ekonomski razvoj.

„Kao posebno važne vidimo investicije nemačkih kompanija „Forverk” i „Viland ilektrik” jer je to sigurna reindustrijalizacija Čačka i doprinosi srednjeročno značajnom zapošljavanju naših sugrađana. Sa druge strane, realno je očekivanje da će rad ovih kompanija kada dostignu pune kapacitete biti dobar podsticaj i za lokalna preduzeća koja mogu postati dobavljači u tim sistemima, zatim da će doprineti povećanju izvoza i boljim spoljnotrgovinskim bilansima Čačka, kao i da će korist imati i sektor usluga. Uspešnost pomenutih investicija i već dokazano povoljno poslovno okruženje će biti dobra osnova i za potencijalne nove investicije” – navodi se u dokumentu Uprave.

Realno je očekivanje, da će ostvarivanjem zarada zaposlenih u pomenutim kompanijama u narednim godinama, porasti značajno ukupna kupovna moć, kao i potrošnja na teritoriji grada Čačka. Efekte od zarada novozaposlenih će osetiti i lokalni privrednici i preduzetnici u Čačku i to u različitim delatnostima – ugostiteljstvo, trgovina, saobraćaj, kulturna delatnost, sport i rekreacija, itd. Izvozna orijentacija investitora će povoljno delovati na spoljnotrgovinski bilans Čačka, ali i Republike Srbije, povećanjem izvoza pre svega. Kompaniji „Forverk” su klijenti najpoznatiji automobilski brendovi – Audi, BMW, Daimler, VW, Porsche, Mini i mnogi drugi, i proizvodnja iz Čačka se plasira pomenutim brendovima, što Čačak pozicionira na mapi automobilske industrije u Evropi. Period implementacije investicionog projekta te kompanije u Čačku je 2019 – 2024. i u tom periodu je predviđeno zapošljavanje 1.000 radnika na neodređeno vreme.

Statistički podaci Regionalne privredne komore Kraljevo – organizaciona jedinica Čačak, koji pokazuju pojedina kretanja i trendove u privredi Čačka, stoje ovako: ukupan izvoz sa teritorije Čačka u 2019. je bio oko 198.000.000 EUR. Dakle deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni je oko 170.000.000 EUR, procenat pokrivenosti uvoza izvozom je 53,8%. Iz Čačka se najviše izvozi u EU, Nemačku (24%), zatim u Bosnu i Hercegovinu (11%), Crnu Goru (10%), Hrvatsku (5%), Belgiju (5%), Italiju (4%), Makedoniju (3%). U Čačak se najviše uvozi iz EU, Češke (30%), Italije (23%), Nemačke (10%), Kine (5%), Turske (4%), Bosne i Hercegovine (3%).

Polovinom 2019. Čačak je imao 109.568 žitelja. Pad broja stanovnika na području grada kreće se godišnje od 700 do 900 stanovnika. Na teritoriji našeg grada u poslednjih pet godina rodi se po 950 do 1.000 beba što znači da je zaustavljen pad broja rođenih, ali je istovremeno mortalitet ostao izuzetno visok, godišnje i do 1.700 stanovnika.

1 KOMENTAR

  1. U Forwerku nazalost 90% boljih radnih mesta (sa visokom strucnom spremom) zauzeli su ljudi iz drugih gradova, posebno Kraguevca. Na zalost veliki broj obicnih operatera su takodje iz drugih gradova ili iz sela na potesu izmedju Cacka i Kraguevca. Najmanji je broj Cacana. Nadam se da ce se to uskoro promeniti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here