Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Novi paket mera podrške za gradske hotele u Srbiji: Za jednokratnu pomoć izdvojeno 1,2 milijardi dinara

post-title


Ministar finansija Siniša Mali predstavio je danas novi paket mera podrške hotelskoj industriji u gradovima Srbije vredan 1,247 milijardi dinara, a koji predviđa jednokratnu direktnu subvenciju svakom pojedinačnom hotelu od 350 evra po ležaju i dodatno još 150 evra po smeštajnoj jedinici.

„Ceo program koji se odnosi na pomoć hotelskoj industriji će se realizovati preko javnog poziva. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija će raspisati poziv u narednih desetak dana. Daćemo priliku hotelima da se prijave i očekujem da ćemo do kraja septembra, najkasnije do prve nedelje oktobra isplatiti novac iz budzeta Srbije“, rekao je Mali, predstavljajući mere u Privrednoj komori Srbije a nakon sastanka sa hotelijerima.

Ministar je mere ilustrovao i primerom. Kako je objasnio, jednokrevetna soba dobiće oko 500 evra državne pomoći.

  „Iskoristio sam primer hotela Mona u Beogradu. On ima 237 ležajeva, 146 smeštajnih jedinica i dobiće nešto iznad 100.000 evra kao podršku države. Mislim da je to velika pomoć“, kazao je Mali.

Prema njegovim rečima i ovaj paket mera, kao i prethodni, usmeren je ka tome da se ublaže posledice korona virusa i sačuvaju kapaciteti naše industrije, kao i radna mesta.

„Samo jedan je uslov je za one koji žele da dobiju ovu pomoć a to je da do kraja godine nema otpuštanja više od 10 odsto zaposlenih“, dodao je Mali.

Ministar je naglasio i da nastavak izdvajanja sredstava iz budzeta dokazuje da su državne finansije stabilne i jake, da se vodi računa o svakom dinaru i najavio dalju analizu stanja po sektorima, što će se na kraju odraziti i na planiranje budzeta za 2021. godinu.

Govoreći o najavljenoj meri Mali je rekao da su očekivanja bila da će se od maja postepeno stabilizovati situacija sa virusom, ali kako se to nije dogodilo, gradski hoteli su se našli u problemu jer su poseta i popunjenost bili na izuzetno niskom nivou, što nije bio slučaj sa banjama i planinama u Srbiji.

„U poslednjih par meseci pratili smo šta se dešava. Naša želja je bila da se granice otvore, da putovanja krenu, ali nažalost to se zbog Kovida 19  nije dogodilo. Mi smo prepoznali kao Vlada Srbije probleme sa kojima se suočava hotelska industrija u gradskim sredinama i odlučili da im pomognemo“,  objasnio je Mali.

Kako je istakao, podaci su pokazali da u gradovima Srbije ima 380 hotela koji su kategorizovani ali da je popunjenost veoma niska i kreće se svega oko deset procenata.

„U Beogradu je još gora situacija. Od 115 hotela koji su kategorizovani samo 42 je otvoreno. Popunjenost je još niža i kreće se negde oko 9,5 proenata“, precizirao je Mali.

Ministar je ohrabrio građane i izjavom da Srbija ima novca u budzetu, da su prihodi iznad očekivanih i da je sve to još jedna potvrda opravdanosti reformi koje je preuzeo predsednik Aleksandar Vučić.

Ministar finansija je podsetio da su opšte mere za podršku privredi još uvek u toku i da je ceo privatni sektor, zajedno i sa hotelijerima sa kojima je danas razgovarao, dobio po tri minimalca za svakog zaposlenog i oslobađanje od poreza i doprinosa na zarade u prethodna tri meseca. U toku je, podsetio je, drugi paket davanja 60 odsto minimalca u avgustu i septembru i odlaganje poreza i doprinosa za još jedan mesec.

„Ukupan iznos pomoći je negde između 5,8 i 5,9 milijardi evra, kada tome dodate i kredite Fonda za razvoj, garantnu šemu dogovorenu sa komercijalnim bankama. Imajte u vidu i da smo izdvojili i 2,6 milijarde dinara za pomoc poljoprivrednim proizvođacima,  zatim 4000 dinara za jednokranu pomoć penzionerima, kao i da smo za deset odsto povećali plate zaposlenim medicinskim radnicima“,  podsetio je Mali.

On je dodao da je sve što je učinjeno dalo rezultate jer smo po stopi rasta naše ekonomije jedni od najboljih u Evropi a ista situacija je i kada je reč o podacima koji se odnose na nezaposlenost, jer nema „crnih brojki“ karakterističnih za druge zemlje sveta.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar