Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Zbog korone odložen i popis stanovništva

post-title


Popis podrazumeva direktan kontakt kako zaposlenih u Zavodu sa neposrednim učesnicima u popisu, tako i direktan kontakt instruktora i popisivača sa građanima, što se prepoznaje kao rizik, piše Telegraf.rs

Popis stanovništa Srbije čiji je terenski deo bio planiran za april 2021. godine, zbog epidemiološke situacije odložen je za šest meseci pa je novi termin u oktobru, navodi se u danas objavljenoj odluci Republičkog zavoda za statistiku.

Bazirajući se na rezultatima sveobuhvatne analize i procene rizika, Republički zavod za statistiku doneo je odluku da zbog nepovoljne epidemiološke situacije prouzrokovane pandemijom COVID-19, koja može bitno da ugrozi pripreme i terensku realizaciju Popisa 2021, sprovođenje ovog najkompleksnijeg i najskupljeg statističkog istraživanja odloži za šest meseci, odnosno da se terenska realizacija popisa umesto u aprilu sprovede u oktobru 2021. godine - objavio je RZS.

Popis podrazumeva direktan kontakt kako zaposlenih u Zavodu sa neposrednim učesnicima u popisu, tako i direktan kontakt instruktora i popisivača sa građanima, što se prepoznaje kao rizik.

RZS kao najrizičnije aktivnosti navodi selekciju i obuku oko 20.000 kandidata za instruktore i popisivače, i terensko prikupljanje podataka kada 15.000 popisivača treba da izađe na teren i da u roku od mesec dana obiđe svako domaćinstvo i da popiše kompletno stanovništvo.

Navodi se i da popis podrazumeva i kontakt popisivača s licima smeštenim u staračkim domovima, psihijatrijskim bolnicama, domovima za decu bez roditeljskog staranja, studentima i učenicima u domovima i internatima, migrantima u prihvatnim centrima i ostalim gradanima u kolektivnom smeštaju.

Odluka o odlaganju Popisa 2021. doneta je posle konsultacija sa epidemiolozima i opsežne analize različitih scenarija kako bi se osigurala bezbednost građana i direktnih učesnika u popisu.

Odlaganje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. neminovno nameće potrebu da se Popis poljoprivrede, koji je bio planiran za oktobar 2021, odloži za 2022. godinu, navodi RZS.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar